Kovändning om Kustbevakningen

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen kom beskedet att regeringen ger Kustbevakningen mer pengar. Det innebär att varslet på de sex tjänsterna i Hudiksvall kan komma att dras tillbaka.

Gävledala har i flera reportage kunnat berätta om att Kustbevakningen måste dra ner med 133 miljoner kronor till 2016. Och för att klara detta riskerar sju stationer att läggas ner, däribland Hudiksvall. Men under torsdagen gick försvarsminister Karin Enström (M) ut och meddelade att regeringen planerar att skjuta till mer pengar. Det handlar om ett tillskott om 20 miljoner kronor för 2015 och 123 miljoner kronor för 2016.

Proposition

Men ännu är ingenting ristat i sten. Man aviserar beslutet i dag den 21 augusti, sedan kommer det formellt att hamna i budgetpropositionen för 2015.

Gävledala: Kustbevakningen

– Vi i regeringen är överens om detta och vi presenterar det här för att Kustbevakningen ska kunna få sin verksamhet i balans.

Varför just nu?

– Kustbevakningen har aviserat att man befarar underskott framöver och det är framför allt 2016 som det ser besvärligt ut. Vi har arbetat med det här en längre tid och nu ser vi att vi kan finansiera förstärkningen av anslaget, säger Karin Enström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala: Kustbevakningen

Mer i ämnet