Caroline Schmidt Foto: arkiv

Politiker protesterar mot nedläggningen

Publicerad

Hudiksvalls kommunalråd Caroline Schmidt (C) uppmanar regeringen att se till att Kustbevakningens station inte läggs ner.

Caroline Schmidt vill att försvarsministern Karin Enström (M) och regeringen ska ”vidta alla ansträngningar som är möjliga för att undvika att varslet genomförs”.

Det är efter att Kustbevakningen varslat 125 tillsvidareanställda då myndigheten behöver spara 133 miljoner kronor. Det innebär att stationen i Hudiksvall läggs ner.

Gävledala: Kustbevakningen

Kommunalrådet menar att det inte håller när hamnarna i Gävle och Sundsvall expanderar samtidigt som Hudiksvall och Iggesund har regelbunden fartygstrafik. Till det kommer alla småbåtar och turismen i skärgården.

Kommunen bjuder försvarsministern att träffa kommunrepresentanter från andra berörda kommuner för att förklara konsekvenserna av en nedläggning. Bland annat befaras att andra aktörer måste investera i ny utrustning för att kunna upprätthålla beredskapen till sjöss.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala: Kustbevakningen

Mer i ämnet