Lidya är Leksands ambassadör

Uppdaterad
Publicerad

I augusti 2011 landade Lidya Tekie på svensk mark som ensamkommande flyktingbarn. I december förra året utsågs hon till Leksands lucia och årets Lisskulla.

– Jag trodde aldrig att jag skulle bli lucia, när dom sa Lidya trodde jag att jag hört fel. Jag blev så glad, säger Lidya Tekie.

Lidya är uppvuxen i Etiopien, men hennes föräldrar dog när hon var liten och de sex syskonen spreds över världen. Via Sudan, Libyen och ett flyktingläger i Tunisien kom Lidya som kvotflykting till sitt nya hemland Sverige och Leksand.  

Fredagsfönster

”Har fått ny familj”

– Det var jättejobbigt att komma ensam. Men jag har fått andra som är som mina föräldrar, personal som hjälper mig. Siljegården är som en skola, jag lär mig hur man lever här och hur man pratar med folk, säger hon.

Siljegården, som är ett hem för ensamkommande flyktingbarn, startade för tre år sedan. Totalt ansvarar gården för 28 flyktingbarn på och utanför gården. De kommer från länder som Afghanistan, Somalia och Syrien och bär alla med sig något slags trauma, som dödsfall, krig och korruption.  

Leksands ambassadör

Trots att Lidya endast bott i Sverige i cirka ett och ett halvt år har hon anpassat sig bra i sitt nya hemland. Förutom att hon blir bättre och bättre på svenska språket, lär hon sig nu att spela fiol. I år har hon också uppgiften som Leksands ambassadör eller Lisskulla och att vara ansiktet utåt för sin nya hemort är inga problem. Lidya har bara gott att säga om Leksand. 

– Leksands folk är ett bra folk. Dom är välkomnande. Om du frågar så får du får hjälp med allt, det bra! Jag säger bara, kom till Leksand!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredagsfönster

Mer i ämnet