Foto: Patrik Qvicker/SVT

Misstänkte pyromanen är släppt

Uppdaterad
Publicerad

Den man som anhölls i helgen misstänkt för att ha anlagt en brand i Venjan har släppts, men han är fortfarande misstänkt säger kammaråklagare Johan Knies till SVT.

Den 53-åring som anhållits för den senaste av många anlagda bränder i Venjan är släppt på fri fot. Samtidigt är han nu misstänkt för ligga bakom alla mordbränder i området de senaste månaderna.

– Jag får lov att släppa anhållandet eftersom vi inte hinner få fram bevis, säger åklagaren Johan Knies.

Dalarna – Bränderna i Venjan

Greps i lördags

53-åringen greps och anhölls efter branden i en slogbod utanför Venjan i lördags. Det var den sjätte eller möjligen sjunde anlagda branden i området de senaste månaderna.

Dagen innan brann den klassiska dansbanan vid idrottsparken i byn. Tidigare har bland annat ett fritidshus brunnit i området.

Misstänkt för fem bränder

Under tisdagen delgavs 53-åringen misstanke om att han ligger bakom alla anlagda bränder i Venjansområdet den senaste tiden. Formellt är han misstänkt för fem fall av mordbrand och ett fall av skadegörelse. Branden i slogboden slocknade och bedöms därför i lagens mening som skadegörelse. Men samtidigt beslutade alltså åklagare att släppa honom.

Hinner inte få fram bevis

– Han är bara skäligen misstänkt och jag menar att vi inte hinner få fram bevis. Därför valde jag att inte begära honom häktad, säger åklagaren Johan Knies som leder förundersökningarna.

En person som är skäligen misstänkt kan bara häktas i en vecka. Polisen gjorde tekniska undersökningar vid dansbanan i Venjan på tisdagen.

Utredningen fortsätter

– Det kom inte fram något omedelbart där. Utredningen fortsätter och det tar nog lite tid. Det ska bland annat göras mer undersökningar vid den senaste branden i slogboden, säger Johan Knies.

53-åringen ska också utredas för samband med en lång rad ouppklarade bränder i Hälsingland. Det har tagits kontakt med polis i Gävleborgs län.

– Vi måste ha en viss kontakt men det finns inga formella misstankar där ännu, säger Johan Knies.

Har kopplingar till Hälsingland

53-åringen har kopplingar både till Hälsingland och till dansbanan i Venjan.

Det finns en oro i området att Venjanspyromanen ska slå till igen. Åklagaren hade kunna välja att begära den misstänkte 53-åringen häktad om han anser att det finns risk för fortsatt brottslighet.

”Vi vet inte om det är rätt person”

– Det är sånt jag måste överväga. Nu nådde vi inte ändra fram på så kort tid men vi jobbar utifrån det här nu. Sedan vet vi ju inte om det är rätt person eller om det kan finnas fler gärningsmän, säger Johan Knies.

På torsdag hålls ett stormöte i Venjan om alla bränder.

– Det är av stor vikt att vi får fram alla uppgifter från allmänheten, säger Johan Knies.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Bränderna i Venjan

Mer i ämnet