Det var i arbetsförmedlingens lokaler i Borlänge som attacken ägde rum Foto: Arkiv/SVT

Ny utredning om knivattacken visar stora brister i säkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Det saknades larm och rummen var möblerade så att handläggare kunde bli instängda. En intern utredning visar stora säkerhetsbrister i de lokaler hos Arbetsförmedlingen i Borlänge där två personer knivhöggs i mars. Nu ska säkerheten ses över på hundratals liknande verksamheter över hela landet.

I mars blev två personer knivhuggna av en besökare i Arbetsförmedlingens lokaler i Borlänge. De skadade var inte anställda av Arbetsförmedlingen, utan jobbade i en del av Arbetsförmedlingens lokaler som används av flera myndigheter i samverkan.

Och just det faktum att människor jobbat under samma tak med fem olika arbetsgivare har enligt den nya utredningen haft betydelse för säkerheten. Ingen har haft det övergripande ansvaret för arbetsmiljö och säkerhet.

Knivattack på Arbetsförmedlingen i Borlänge

– Inom det här projektet har det varit oklart, säger Arbetsförmedlingens säkerhetschef Lennart Gustafsson.

Utredningen har gjorts av Arbetsförmedlingens säkerhetsavdelning och pekar på en rad säkerhetsbrister. 

Saknas larm

Bland annat saknas larmmöjligheter i lokalerna, och möten genomförs i rum som inte varit säkerhetsmöblerade. Det betyder att en besökare kunnat ”stänga in” handläggare.

Utredarna konstaterar också att problemen varit kända på arbetsplatsen men utan att några åtgärder kommit på plats. Det har ”tagit stopp” eftersom cheferna upplevt ”att de inte haft vare sig resurser eller befogenheter att åtgärda brister”.

– Det är olyckligt. Man kan inte kompromissa med arbetsmiljöåtgärderna, säger Lennart Gustafsson.

En säkrare möblering av rummen skulle ha krävt mindre skrivbord, och lokala chefer uppger för utredarna att de ”försökt att beställa mindre skrivbord men att de fått nej då den storlek på skrivbord som efterfrågas inte ingår i lokalkonceptet”.

LÄS MER: Huvudskyddsombudet: ”Man inte skydda sig från allt”

Inga skyddsronder

Arbetsmiljölagen kräver att man utser en samordningsansvarig när man arbetar tillsammans. Så har inte varit fallet här, och utredningen kan inte heller se att man hållit några skyddsronder för att identifiera risker i arbetsmiljön.

– Vi måste bli mycket tydligare mot våra chefer med hur man ska ta samordningsansvaret, säger Lennart Gustafsson.

Chefen i  Borlänge, Peter Heidkamp, uppger dock för SVT Nyheter Dalarna att skyddsronder har utförts i enlighet med reglerna.

SVT Nyheter Dalarna avslöjade i mars att mannen som misstänks för knivdådet tidigare varit dömd för ett liknande brott. Även detta faktum tas upp av utredningen, som vill att man undersöker vilka lagliga möjligheter det finns för handläggare att få tillgång till sådan information inför ett möte.

LÄS MER: Knivmannen på arbetsförmedlingen är tidigare dömd för liknande brott

Fler platser

Borlänge är långtifrån den enda plats i landet där myndigheter samverkar på det här sättet. Samverkan finns på över 200 kommuner runtom i landet, men organisation och lokalfrågor kan se olika ut från plats till plats. 

Arbetsförmedlingen kommer nu att föreslå att man ser över säkerheten på alla arbetsplatser där man har samverkan.

Samarbetsorganisationen FINSAM kommer att behandla frågan vid ett möte i slutet av maj.

LÄS MER: Knivattacken i Borlänge

Här kan du se ett inslag om detta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivattack på Arbetsförmedlingen i Borlänge

Mer i ämnet