”Man kan inte skydda sig mot allt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens knivattack på Arbetsförmedlingen i Borlänge, har nu diskussionen om ett utökat säkerhetsarbete påbörjats. Men vilka åtgärder som kan komma att vidtas är ännu oklart och ska utredas.

– Det är klart tufft och att man påverkas av en sån här situation. Det är en surrealistisk känsla när något sånt här händer så nära inpå, säger Ulla Strauss som är enhetschef på Arbetsförmedlingen i Borlänge.

Efter händelsen i går så kommer Arbetsförmedlingen nu göra en egen utredning om det som hänt och om personalens säkerhet.

Knivattack på Arbetsförmedlingen i Borlänge

Frågan om utökad kontroll av besökarna är en fråga som varit uppe länge. På socialkontoret hos Borlänge kommun finns till exempel en speciell inpasseringssluss.

Men någon sån har det inte pratats om att skaffa på Arbetsförmedlningen i nuläget.

– Ska vi ha vakter, men kan det även trigga? Det får utredningen visa och visar den att vi måste ha det, då är det så, säger Peter Heidkamp, som är områdeschef för Arbetsförmedlingen.

Dalarnas Tidningar har också rapporterat att det saknas just en larmknapp på den våningen som knivattacken inträffade. Enligt Arbetsförmedlingen själva har det inte ”kommit på plats än” och finns i dag bara vid entrén.

Huvudskyddsombudet: ”Kan inte skydda sig mot allt”

Kvinnan som skadades vid knivattacken på Arbetsförmedlingen är anställd på socialförvaltningen i Borlänge och ingår i ett projekt där kommunen, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen arbetar tillsammans. Knivattacken skedde i Arbetsförmedlingens lokaler.

– Det är smärtsamt och tråkigt när något sådant här händer en medmänniska, men det som hände igår kom ändå som en blixt från en klar himmel, säger Lasse Svensson som är huvudskyddsombud för Vision i Borlänge kommun.

Han säger att facket på det hela taget har ett mycket bra samarbete med arbetsgivaren när det gäller säkerhetsarbetet.

– Men man kan inte skydda sig mot allt, säger han.

Lasse Svensson säger att kommunens personal jobbar för borlängebornas bästa och att man har som målsättning att möta invånarna med öppenhet.

– Det blir en balansgång. Vi kan inte alltid skydda oss bakom låsta dörrar och pansarglas, för det kan också trigga igång människor.

Kommunen har flera säkerhetsrutiner

Enligt Lasse Svensson, huvudskyddsombud på fackförbundet Vision, så finns ett högt säkerhetstänk i kommunen. Det görs både skyddsronder och riskanalyser och vissa rum har till och med möblerats om i för att höja säkerheten.

När kommunens personal ska träffa personer som man vet kan bli stökiga så brukar man till exempel också vara två personal.

När det gäller mannen i går som gick till attack med kniv så var det, enligt huvudskyddsombudet, en person som varit på liknande besök flera gånger tidigare och det fanns inga indikationer på att besöket skulle kunna gå över styr.

– Det gick inte att ana att det plötsligt skulle komma upp en kniv.

På frågaa om inte en metalldekektor skulle vara en extra säkerhet mot beväpnade besökare svarar Lasse Svensson:

– Jo, men ett sådant samhälle vill vi inte ha.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivattack på Arbetsförmedlingen i Borlänge

Mer i ämnet