Foto: SVT, Claudio Bresciani/TT

Man åtalas misstänkt för två mordförsök på Arbetsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

Den man som knivhögg två anställda på Arbetsförmedlingen i Borlänge har nu åtalats misstänkt för två fall av mordförsök och ett fall av olaga hot.

I mars knivhöggs två personer av en besökare i Arbetsförmedlingens lokaler i Borlänge. De skadade var inte anställda av Arbetsförmedlingen, utan jobbade i en del av Arbetsförmedlingens lokaler som används av flera myndigheter i samverkan.

Saknar minnesbilder och skulle inte döda någon

Redan vid häktningsförhandlingen så menade mannen att han inte hade för avsikt att döda och motsatte sig att han skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för mordförsök.

Knivattack på Arbetsförmedlingen i Borlänge

– Han har inte haft något otalat med henne och det finns inte någon konflikt som ligger bakom det och han menar att det inte räckte för att nå upp till sannolika skäl för mordförsök, sa mannens advokat Carl-Oskar Morgården vid förhandlingen till SVT Nyheter Dalarna då.

– Han saknar minnesbilder från allt som rör knivvåld, han minns inte att han knivhuggit någon person men minns att han varit på platsen.

Skar kvinna i halsen

I stämningsansökan, där han åtalas misstänkt för två fall av mordförsök och ett fall av olaga hot, så vidhåller mannen att han inte begått något brott, men han ”vidgår händelseförloppet”.

Ett av mordförsöken gäller när mannen skar en av de anställda i både halsen och handen och även stack henne buken, Kvinnan, som hade ett möte med mannen vid händelsen, var anställd på socialförvaltningen som jobbar i ett samarbetsprojekt med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Hon fick föras till sjukhus till följd av sina skador, men ådrog sig inte några allvarliga skador.

Han knivskar också ytterligare en anställd, som i stämningsansökan skars i handen när denne försökte avvärja mannen. Även för det åtalas han misstänkt för mordförsök, alternativt grov misshandel.

Den misstänkte mannen är också misstänkt för att ha hotat en tredje person genom att rikta kniven mot henne.

LÄS MER: Huvudskyddsombudet: ”Man inte skydda sig från allt”

Har gjort liknande saker tidigare

SVT Nyheter Dalarna har tidigare berättat att den misstänkte mannen även knivskurit personal tidigare, men då på socialkontoret i Borlänge. Han dömdes då år 2005 till skyddstillsyn, dagsböter och att betala skadestånd till den då knivskurne socialsekreteraren.

Efter den händelsen så ordnade socialkontoret hos Borlänge kommun att besökarna fick en speciell inpasseringssluss, just för att öka säkerheten. Arbetsförmedlingen har efter attacken sagt att de se över lokalen, men en ny rapport visade att problemen påtalats en längre tid utan att något har gjorts.

Rättegången mot mannen hålls i nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivattack på Arbetsförmedlingen i Borlänge

Mer i ämnet