Mannen hävdar fortfarande att han inte minns händelsen på Arbetsförmedlingen i mars. Foto: Martin Trygg/SVT

Rättegång om knivattacken på Arbetsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen hålls rättegången mot den man som knivskar två personer på Arbetsförmedlingen i Borlänge i mars.

Klockan 9 på onsdagen inleddes rättegången i Falu tingsrätt mot den man som i mars knivskadade två personer på Arbetsförmedlingen i Borlänge.

Mannen står åtalad misstänkt för två fall av mordförsök och ett fall av olaga hot.

Knivattack på Arbetsförmedlingen i Borlänge

Den åtalade mannen tittar rakt fram i rättssalen när misstankarna mot honom läses upp, rapporterar SVT Nyheter Dalarnas reporter på plats i rätten.

Uppger att han inte minns

Mannen varken förnekar eller erkänner mordförsöken på grund av att han uppger att han inte minns händelsen. Han menar att det bör bedömas som misshandel, inte som mordförsök. Vid häktningsförhandlingen som hölls efter attacken uppgav mannen att han inte hade för avsikt att döda.

Misstankarna om olaga hot förnekar mannen helt. Det handlar om att han vid attacken även ska ha hotat en tredje person på plats på Arbetsförmedlingen. Kvinnan som hotades gråter i rättssalen när man pratar om händelsen.

Åklagaren visar upp kniven

Mannen deltog i ett projekt och kom till Arbetsförmedlingen för att träffa sin handläggare då han plötsligt blev våldsam och tog fram en kniv. I rätten visar åklagaren upp kniven som har ett blad som är omkring 17 centimeter och där man funnit sekret från de båda knivskurna personerna.

”Tänkte på barnen”

En av personerna som attackerades med kniven var en kvinna som blev skuren i halsen, handen och låret och hon fick också ett hugg i magen. Hon fördes till sjukhus, men klarade sig utan livshotande skador. I rättssalen berättar kvinnan i tårar att hon tänkt att hon måste ropa på hjälp, annars skulle hon inte överleva.

– Jag känner kniven mot halsen, jag tänkte på barnen och min familj, berättar kvinnan.

”Livrädd att bli ihjälstucken”

Hon berättar att mannen ska ha sagt att ”det här är väl det enda sättet man kan få hjälp på” när han drog fram kniven.

En man skars i handen under attacken när han försökte avvärja mannen.

– Jag är livrädd för att bli ihjälstucken, berättar han under rättegången om händelsen.

Har dömts för liknande brott

SVT Nyheter Dalarna har tidigare berättat att den misstänkte mannen även knivskurit personal tidigare, men då på socialkontoret i Borlänge. Han dömdes då till skyddstillsyn, dagsböter och att betala skadestånd till den då knivskurne socialsekreteraren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivattack på Arbetsförmedlingen i Borlänge

Mer i ämnet