Inför hovrättsförhandlingarna som börjar på tisdagen har en omfattande polisutredning gjorts för att försöka bevisa att den mordmisstänkte 30-åringen ljuger Foto: TT/SVT

Nya bevis mot mordanklagad i Idre

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer nya bevis mot den 30-årige man som friades för mordet på en 25-årig man i Idre förra året.

Inför hovrättsförhandlingarna på tisdagen har en omfattande ny polisutredning gjorts för att försöka bevisa att 30-åringen ljuger.

Mordet på en 25-årig man i Idre förra våren är fortfarande olöst.

25-åringen slogs ihjäl – troligen med en lampfot – efter en stor fest i sitt eget hem och en 30-årig man från orten som åtalades för mord  friades senare från anklagelserna av Mora tingsrätt.

Misstänkt mord i Idre 2016

30-åringen som var sist kvar på festen tillsammans med 25-åringen hävdar att det då kom en annan okänd person till huset som kan vara mördaren och tingsrätten höll med om det finns en liten möjlighet att 30-åringen talar sanning.

Inspelat dödshot

Fallet överklagades hovrätten och polis och åklagare tyckte att det var märkligt att domstolen inte tyckte inte att det räckte med det fanns ett direkt riktat dödshot från 30-åringen riktat mot 25-åringen – ett hot som spelades in på natten precis innan mordet ägde rum.

 – Jag ska döda dig innan jag går härifrån, sa då 30-åringen i samtalet som också spelades upp i rätten.

Med start på tisdagen ska fallet under några dagar prövas igen i Svea hovrätt. Det har gjorts en ny, mer än 250 sidor tjock, utredning och det har bland annat gjorts noggranna tekniska analyser av det här dödshotet som enligt åklagaren visar att det är 30-åringen som är mördaren.

Hotet spelades in under natten när 25-åringen försökte ringa upp en bekant.

30-åringen som då finns vid 25-åringens sida talar viss Idredialekt och allt har nu översatts och analyserats av tekniker med specialkunskaper.

Ny teknisk bevisning

Dessutom har det lagts ner stor möda för att försöka bevisa att 30-åringen ljuger. Polis och åklagare tror att mannen inte talar sanning både vad gäller kontakterna med en nära släkting precis efter mordet och sin egen klädsel på mordnatten. De skor och den keps som han misstänks ha burit under natten har aldrig återfunnits.

Nu finns bilder på mannen från ett annat tillfälle, innan mordet, där han bär just de skorna och den kepsen.

När det gäller kontakterna med nära släktingar under mordnatten har åklagaren tvingats avstå från förhören med dessa på grund av att släktingar inte behöver vittna mot närstående.

Dessutom finns nya tekniska bevis. Bland annat har 30-åringens blod hittats på toaletten i 25-åringens bostad.

I nya förhör fortsätter 30-åringen att neka till alla anklagelser. Ofta svarar han på polisens frågor att han inget har att säga och att han inte har några kommentarer.

Hovrättsförhandlingarna väntas pågå i fyra dagar.

LÄS MER: Inspelat dödshot tungt bevis

LÄS MER: Åklagaren: Nya bevis om mordet i Idre

TV: Så ska åklagaren visa hovrätten att den misstänke är mördaren – se hela inslaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Idre 2016

Mer i ämnet