25-åring slogs ihjäl med lampfot

Uppdaterad
Publicerad

En 29-årig man från Idre åtalades på fredagen för mordet på en 25-årig man. Han misstänks ha slagit en lampfot i offrets huvud och polisen har även hittat 29-åringens DNA på offret. Men själv nekar den misstänkte till brottet och menar att någon annan ligger bakom mordet.

Det var i samband med en fest i 25-åringens hem i utkanten av Idre den 14 maj som mordet ägde rum. Flera personer deltog i festen och på slutet fanns bara fyra personer kvar i huset.

Enligt vittnen blev dock 29-åringen ensam kvar med 25-åringen i slutet av festen och tidigt nästa morgon hittades 25-åringen död i sitt hus.

Misstänkt mord i Idre 2016

Greps samma dag

29-åringen greps i sitt hem i en annan del av Idre samma dag som 25-åringen hittades. Han har suttit häktad fram tills åtal väcktes på fredagen av åklagaren. Han har hela tiden nekat till brott.

LÄS MER: Mordmisstänkt kvar i häktet

Lampfot misstänks som mordvapen

Enligt polisens omfattande utredning avled 25-åringen av kraftigt våld mot huvudet tidigt på morgonen den 15 maj. I huset påträffades delar av en lampa som misstänks vara mordvapnet, men själva lampfoten saknas. Den har inte hittats, trots omfattande sökningar i terrängen i Idre, och inte heller har den tröja som 29-åringen bar under kvällen påträffats.

En tredje person

Polis och åklagare tror att 25-åringen gav 29-åringen rivmärken på kroppen i samband med mordet. DNA har nämligen påträffats både på offrets tröja och under hans naglar. 29-åringen själv medger att de två till en början var ensamma kvar i huset efter festen men att det senare kommit in en okänd tredje person som alltså enligt 29-åringen kan vara gärningsmannen.

Men polisen har inte hittat några spår av att en tredje person skulle vara inblandad i dådet.

Lång utredning

Flera vittnen har förhörts om hur 29-åringen uppträtt både före och efter dådet och utredningen i stort har dragit ut på tiden.

– Vi har haft problem med att få svar på de tekniska utredningarna. I vissa fall har vi har faktiskt fortfarande inte fått slutgiltiga besked, säger åklagaren Gun-Britt Ström till SVT Dalarna.

Rättegång nästa vecka

Mordrättegången startar på onsdag nästa vecka och beräknas hålla på i fyra dagar.

LÄS MER: Slog flickvän blodig – nu även misstänkt för mord

LÄS MER: Döms för att ha misshandlat sin flickvän

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Idre 2016

Mer i ämnet