• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kajsa Rosén om trakasserierna hon upplevde när hon var föreslagen att bli ordförande för Leksands IF. Foto: Johan Lundahl/SVT

Kajsa Rosén föreslogs till ordförande i Leksands IF – kallades ”hora” och ”fitta”

Uppdaterad
Publicerad

Kajsa Rosén var föreslagen som ordförande i Leksands IF. Det ledde till kränkningar och glåpord som eskalerade på ett årsmöte i fjol då flera personer vittnar om att hon kallades ”fitta” och ”hora”.

– Det fanns en overklighetskänsla i det. Jag upplevde det som läskigt och otäckt, säger hon till SVT.

Leksands IF skulle moderniseras och Kajsa Rosén var tänkt att leda förändringen som ordförande i det styrelseförslag som valberedningen tog fram till sommaren 2023.

Hon fick ta mycket av den kritik som riktades mot styrelseförslaget och även kränkningar och trakasserier.

Hatet i Leksands IF

”Upplevde det hotfullt”

Rosén vill inte själv ge några exempel, utan hänvisar till en intern rapport som beställdes av klubben efter sommarens turbulens kring Leksands IF:s årsmöten.

– Jag upplevde det bitvis som hotfullt och läskigt, säger hon.

SVT har fått tag i rapporten och där står det att flera personer vittnat om att det på ett av årsmötena sades ”jävla fitta” och ”hora” riktat mot Rosén.

Tidigare elithockeyspelaren Johan Brummer, en annan av kandidaterna som valberedningen föreslog till styrelsen, följde hur tonläget eskalerade.

– Det är ofantligt eländigt. Att en förening som bedriver verksamhet för barn som åker konståkning och spelar ishockey kan ha en kultur där det är möjligt att mobilisera och driva sådana här kampanjer mot Kajsa och valberedningen, säger han.

Självkritik i klubben

Mats Ekelund, ordförande i Leksand i dag, är självkritisk mot hur klubben hanterade årsmötena.

– Vi i Leksands IF har inte gjort vad vi skulle för att bereda en plattform för att ett sådant möte skulle kunna gå av stapeln på ett civiliserat sätt, säger han.

Se Kajsa Rosén berätta om sina upplevelser i spelaren ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt: Turbulensen i Leksands IF Foto: Johan Lundahl/SVT

Ny styrelse röstades fram i Leksands IF

  • Styrelseförslaget som den tidigare valberedningen tog fram under 2023 röstades ned på ett av sommarens årsmöte.
  • Valberedningen valde då att avgå och en ny valberedning fick i uppdrag att ta fram nya styrelsekandidater.
  • Det resulterade i att den nu sittande Mats Ekelund, valdes till ny ordförande för Leksands IF.
  • En av de kandidater som den tidigare valberedningen la fram i sitt slutgiltiga förslag fanns med i det nya styrelseförslaget och sitter i dagens styrelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hatet i Leksands IF

Mer i ämnet