• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Valberedningen för Leksands IF ville lösa problem med kränkningar och sexism – istället möttes de av hat och hot. Foto: Johan Lundahl/SVT

Leksands IF:s valberedning berättar om trakasserier: ”Skickade en loska i ansiktet”

Uppdaterad
Publicerad

En älskar Leksand, men slutade gå på hockey. En annan var tvungen att söka psykologhjälp. Andra kände sig skrämda till tystnad. Nu väljer flera ur Leksands IF:s tidigare valberedning att för första gången kliva fram och berätta om hatet de fått utstå.

– Man sa till mig att jag skulle få se den jävligaste tiden i mitt liv. Nu är det krig, säger valberedningens tidigare ordförande Sakarias Winberg till SVT.

Sommaren 2023 kantades föreningen av turbulens. Det krävdes tre årsmöten innan SHL-klubben hade en ny styrelse.

Valberedningen hade fått i uppdrag att föreslå en styrelse som skulle professionalisera och modernisera föreningen.

Hatet i Leksands IF

”Att det skulle vara så illa trodde jag inte”

En värdegrundskartläggning från 2022 visade att föreningen hade problem med tystnadskultur och diskriminering.

– Att det skulle vara så här illa trodde jag inte. Vi tog del av ett antal externa rapporter som visade på en manskultur och en kvinnosyn under all kritik. Det gjorde mig ännu mera övertygad om att det här jobbet är superviktigt, säger Gunnar Lendahl som då var med i valberedningen.

Styrelseförslaget de tog fram fick hård kritik. Torbjörn Olsson, klubbchef i supporterföreningen Leksand Superstars, var del av en grupp som inte gillade förslaget.

– I det här fallet var det inte bara ett förslag på kandidater, utan också ett förslag att spegla styrelserna (samma styrelse i aktiebolaget och föreningen, reds. anm.). Vi tyckte att det här riskerade att inte bli bra och det behövde vi vara med och bevaka, säger han.

Tvingades utstå hat från supportrar

Men det stannade inte bara vid kritik. Valberedningen fick också motta hat och trakasserier.

– En yngre kille kom fram och skickade en loska i ansiktet på mig, säger Tony Mårshans som satt i valberedningen och sökte psykologhjälp efter fjolårets turbulens.

Hatet kom från supportrar och anonyma konton på sociala medier.

– Vi har sett att det förekommit några bilder och någon har sagt något mindre väl valt ord, men att det ska ha gått till hot eller trakasserier är för mig främmande, säger Torbjörn Olsson.

– Tonläget har varit så högt så att det har varit långt bortanför vilken acceptansnivå som helst, säger Mats Ekelund, Leksands IF:s ordförande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt: Turbulensen i Leksands IF Foto: Johan Lundahl/SVT

Ny styrelse röstades fram i Leksands IF

  • Styrelseförslaget som den tidigare valberedningen tog fram under 2023 röstades ned på ett av sommarens årsmöte.
  • Valberedningen valde då att avgå och en ny valberedning fick i uppdrag att ta fram nya styrelsekandidater.
  • Det resulterade i att den nu sittande Mats Ekelund, valdes till ny ordförande för Leksands IF.
  • En av de kandidater som den tidigare valberedningen la fram i sitt slutgiltiga förslag fanns med i det nya styrelseförslaget och sitter i dagens styrelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hatet i Leksands IF

Mer i ämnet