• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tonläget har varit långt bortanför vilken acceptansnivå som helst” – hör Leksands IF:s ordförande och vd:n om årsmötet och nidbilden. Foto: Johan Lundahl/SVT

Leksands IF uppmanades polisanmäla bild – men gjorde inte det

Uppdaterad
Publicerad

Leksands IF:s ordförandekandidat kallades ”hora” och ”fitta” på årsmötet ifjol. Det vittnar flera personer om i en tidigare okänd intern rapport som klubben beställt och som SVT nu tagit del av.

Valberedningen uppmanade också Leksands IF att polisanmäla en grov sexuell nidbild – men det gjordes aldrig.

Både inför och under Leksands årsmöten sommaren 2023 förekom trakasserier. Det framkommer när SVT Dalarna och SVT Sport granskar turbulensen kring Leksands IF.

Den dåvarande valberedningen ville polisanmäla en specifik nidbild som riktats mot dem på sociala medier. De följde då Riksidrottsförbundets riktlinjer och vände sig till Leksands IF:s säkerhetsansvarige.

Hatet i Leksands IF

– Vi bad organisationen att polisanmäla och vi blev lovade att det var gjort. I efterhand har jag fått höra att det inte blev gjort, säger Tony Mårshans som satt i valberedningen.

Mårshans om nidbilden: ”Är det så här människor ser på oss?”

Han berättar om den grova sexuella nidbilden.

– Första känslan var 'gud var tramsigt'. Men sedan började jag reflektera över alla de här delarna och sätter ihop det till en sammanfattning. Är det så här människor ser på oss? Jag tog illa vid mig.

Leksands IF:s vd Andreas Hedbom menar att klubbens säkerhetsansvarige har skickat nidbilden till polisen.

Klubbens vd: Bilden finns hos polisen

– Återkopplingen från polisen som vi fick var att bilden var svår att göra en brottsrubricering på, så bilden finns hos polisen fortfarande. Vi har haft kontakt med polisen, men någon formell polisanmälan kopplad till just brottsrubricering i frågan gjordes inte, säger han.

Polisens utredare, Ola Granlund, fick bilden från supporterpolisen i april efter att SVT ställt frågor om vad som hänt med bilden.

Enligt utredaren skulle bilden kunna rubriceras som förtal. Men då bilden är riktad mot en grupp och det inte finns någon enskild person som kan identifieras så är det svårt att driva ärendet, menar Granlund.

Enligt SVT:s uppgifter har inga andra händelser tagits upp med polisen, eller anmälts.

Se ordföranden och vd:n berätta om årsmötet och bilden som valberedningen ville polisanmäla i spelaren ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt: Turbulensen i Leksands IF Foto: Johan Lundahl/SVT

Ny styrelse röstades fram i Leksands IF

  • Styrelseförslaget som den tidigare valberedningen tog fram under 2023 röstades ned på ett av sommarens årsmöte.
  • Valberedningen valde då att avgå och en ny valberedning fick i uppdrag att ta fram nya styrelsekandidater.
  • Det resulterade i att den nu sittande Mats Ekelund, valdes till ny ordförande för Leksands IF.
  • En av de kandidater som den tidigare valberedningen la fram i sitt slutgiltiga förslag fanns med i det nya styrelseförslaget och sitter i dagens styrelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hatet i Leksands IF

Mer i ämnet