Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer kring vad som ledde till att tidigare förtroendevalda i Leksands IF fick ta emot hat och trakasserier. Foto: Johan Lundahl/SVT

Svenska Ishockeyförbundet: ”Råder nolltolerans mot alla former av otillåten påverkan”

Uppdaterad
Publicerad

I SVT:s granskning av Leksands IF har flera personer vittnat om trakasserier och hat.

Ett problem som även finns i andra klubbar – enligt Svenska Ishockeyförbundet.

Svenska Ishockeyförbundet har haft kontakt med Leksands IF med anledning av de uppgifter som framkommer i SVT:s granskning av klubben.

– Situationen är inte obekant för oss, eftersom vi har legat nära föreningen som en stöttande part under processen, skriver ishockeyförbundet i ett skriftligt svar till SVT.

Hatet i Leksands IF

De vill inte kommentera händelserna i Leksand ytterligare, utan menar att dialogen sker direkt med klubben.

Men enligt hockeyförbundet är detta ett problem som finns i fler föreningar.

– Det förekommer tyvärr. Men vi kan inte påstå att det är ett utbrett problem.

”Råder nolltolerans”

I Leksands interna arbetsmiljöutredning, som SVT tagit del av, konstaterar utredarna att de identifierat sju händelser runt Leksands IF som skulle kunna bedömas som olaga hot, ofredande, trakasserier, sexuella trakasserier, förtal, förolämpning och/eller otillbörligt beteende enligt Svenska Ishockeyförbundets regelbok.

– Regeln som utredarna hänvisar till är otillåten påverkan, skriver Svenska Ishockeyförbundet och tillägger:

– Det råder nolltolerans mot alla former av otillåten påverkan och otillbörligt beteende. I händelse av att föreningen eller individer blir utsatta, är vi av den uppfattningen att en polisanmälan ska upprättas.

När det gäller händelserna runt Leksands IF har inga polisanmälningar gjorts. En nidbild har skickats till polisen, men ingen anmälan gjordes.

Gällande övriga händelser har klubben valt att inte ta det vidare till polisen.

– Vi har haft djupa resonemang om det och sagt att om de utsatta inte vill gå vidare, då gör inte heller klubben det, säger Mats Ekelund, ordförande Leksands IF.

Finns verktyg för åtgärder mot supportrar

Hockeyförbundet menar att det finns verktyg att använda mot supportrar som inte sköter sig.

– Vi inom ishockeyn har möjlighet att vidta egna åtgärder mot individer som utövar otillåten påverkan och otillbörligt beteende.

Vilka är dessa egna åtgärder?

– Utöver uteslutningsförfarandet finns möjligheten att överväga om beteendet är föremål för en så kallad arrangörsavstängning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hatet i Leksands IF

Mer i ämnet