Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hot eller trakasserier är för mig främmande” – i klippet berättar supporterklubben Leksand Superstars chef om turbulensen kring Leksands IF. Foto: Johan Lundahl/SVT

Supporterchefen: ”Om du söker till armén vet du vad som kan hända – det här är samma sak”

Uppdaterad
Publicerad

Hat från bland annat supporterhåll fick personer runt Leksands IF att må dåligt och lämna verksamheten. Personer som Torbjörn Olsson, klubbchef för supporterföreningen Leksand Superstars, inte ville se som företrädare för föreningen.

– Jag anser att de kanske inte är tillräckligt starka för att driva en sådan här verksamhet, säger han till SVT.

Profilerade supportrar riktade förra sommaren kritik mot Leksands IF:s valberedning och deras förslag av styrelsekandidater. Men även mot valberedningens vilja att ha samma styrelse i aktiebolaget som i den ideella föreningen.

Leksand Superstars klubbchef Torbjörn Olsson var en av de mest engagerade, och menade att förslaget inte var bra utifrån en föreningsdemokratisk anda och process.

Hatet i Leksands IF

– Vi kände stora farhågor, det här riskerade att inte bli bra.

”Inte framfört några hot”

Personer i den dåvarande valberedningen har vittnat om trakasserier. Så långt tycker inte Olsson att det har gått.

– Jag har inte framfört några hot eller trakasserier. Däremot har det kanske ibland blivit ett högt tonläge utifrån en argumentation. Sedan kan andra individer haka på det och eskalera.

Supporterchefen drar en liknelse för att beskriva att man bör tåla en del.

– Om du söker till armén vet du vad som kan hända. Du kan få en kula i dig och dö. Det här är samma sak. Det kan finnas de som tycker det är obehagligt och jobbigt, men om någon känner att det här är ett så stort problem att man inte kan sätta sig på en förtroendeposition, då vill jag inte heller ha den personen som företrädare.

”Utsätter sin förening för risk”

En kartläggning från 2022 och Leksands IF:s ordförande Mats Ekelund menar att supportrar har fått för stort inflytande.

– Falanger som inte arbetar innanför demokratins grundvalar utsätter alltid sin förening för risk. Jag har ett fall där jag själv ställde mig frågan: Vem är det dessa personer älskar – är det Leksands IF eller sig själva?

Torbjörn Olsson tycker att man ska påverka som medlem och supporter:

– Det är min skyldighet som medlem att jag agerar om jag känner att något är fel. Att jag jobbar och använder min demokratiska rätt att faktiskt också driva opinion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Aldrig acceptabelt” – Torbjörn Olsson i supporterföreningen Leksand Superstars om brevet han fick skickat hem till sig. Foto: Johan Lundahl/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hatet i Leksands IF

Mer i ämnet