Den 30-årige mannen dömdes av hovrätten för mord efter våldsbrottet i Idre. Mannen friades tidigare i tingsrätten. Foto: Arkiv

Idremördaren överklagar fängelsedomen

Uppdaterad
Publicerad

Den 30-årige man som dömts till 16 års fängelse för mord på en 25-årig man i Idre överklagar domen till Högsta domstolen.

30-åringen vill bli friad från alla anklagelser.

– Han är oskyldig, säger hans advokat Catharina Wikner.

Det var för tre veckor sedan som Svea hovrätt dömde 30-åringen för det uppmärksammade mordet i Idre.

Mannen har hela tiden sedan mordet förra våren varit huvudmisstänkt. Han greps och åtalades men Mora tingsrätt friade först mannen för mordet.

Misstänkt mord i Idre 2016

Dömdes i hovrätten

30-åringen hävdar att det kommit in en annan man i huset där mordet ägde rum och Mora tingsrätt menade att det inte kunde uteslutas att det fanns en annan gärningsman.

Men Svea hovrätt trodde inte alls på 30-åringens uppgifter utan dömde honom till 16 års fängelse för mordet på den 25-årige mannen.

Nya bevis

30-åringen greps första gången direkt efter mordet som ägde rum i 25-åringens hem i Idre i maj förra året. Och 30-åringen var häktad ända tills Mora tingsrätt kom med den friande domen.

Under hovrättsförhandlingarna mot mannen framkom nya bevis. Då visades bilder på både en keps och ett par skor som 30-åringen tros ha haft på sig under mordkvällen.

DNA under naglar

Kläderna som 30-åringen bar under mordkvällen och skorna har inte hittats, själv hävdar han att de oförklarligt har försvunnit men det menade hovrätten är helt osannolikt.

Hovrätten menade också att fyndet av dna från 30-åringen under offrets naglar är starka bevis och rätten ansåg att de vittnen som såg mannen strax innan mordet är mycket trovärdiga.

Inte planerat

Dessutom fanns ett inspelat samtal mellan offret och 30-åringen där 30-åringen hotar att döda 25-åringen, så enligt hovrätten finns det ingen annan möjlighet än att det är 30-åringen som är mördaren.

Åklagaren hade krävt livstid men Svea hovrätt valde alltså 16-års fängelse. 25-åringen slogs troligen ihjäl med en lampfot som fanns i huset och även om våldet var besinningslöst så menar rätten att det talar för att mordet troligen inte var planerat utan mer ett spontant infall.

”En mardröm”

Men i dag har 30-åringen överklagat hovrättens fällande dom till Högsta domstolen. Han vill bli friad från alla anklagelser.

– Det här är en mardröm, förklarade han under hovrättsförhandlingarna.

– Jag tycker inte att det är uteslutet att det finns en annan gärningsman. Det finns dna från en okänd person på platsen, säger hans försvarare advokat Catharina Wikner till SVT Dalarna som lämnat in en nio sidor lång överklagan till hovrätten.

– Hovrätten drar egna slutsatser. Allt det här bygger på en hypotes. Rätten har inte haft ett öppet sinne, menar jag. Han är oskyldig. Det säger han till mig i alla fall, fortsätter Catharina Wikner.

Det krävs dock ett särskilt prövningstillstånd från Högsta domstolen innan det faktiskt kan bli någon förhandling där. 30-åringen vill i första hand bli fri och i andra hand få ett lägre straff och att dådet ska bedömas som ett dråp.

– Det finns brister i den här utredningen och det ska inte behöva drabba min klient, säger Catharina Wikner.

LÄS MER: Detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Idre 2016

Mer i ämnet