Idremordet – Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Vad har hänt i alla turer kring det misstänkta mordet i Idre den 14 maj 2016? Vi har kartlagt händelserna kring vad som hände efter att en 25-årig man misstänktes ha bragts om livet och hittades död i sin lägenhet, dagen efter en fest.

2016

14 maj – En 25-årig man hittas död i sin lägenhet efter en fest. En då 28-årig man grips och anhålls på sannolika skäl misstänkt för brottet.

Misstänkt mord i Idre 2016

18 maj – Den anhållne 28-åringen häktas på sannolika skäl misstänkt för mord. Åklagaren får två veckor på sig att väcka åtal.

2 november – Efter häktingsförhandlingar slår Mora tingsrätt fast att 28-åringen ska stanna kvar i häktet.

11 november – Åtal väcks mot den nu 29-årige mannen för det misstänkta mordet på 25-åringen. 29-åringens DNA har hittats på offret och enligt polisens utredning har en lampfot använts som mordvapen.

16 november – Rättegången i Mora tingsrätt inleds.

24 november – Lite överraskande beslutar Mora tingsrätt att släppa 29-åringen på fri fot efter avslutande tingsrättsförhandlingar och är inte längre misstänkt för mordet, enligt mannens advokat. Advokaten menar att det inte finns tillräcklig teknisk bevisning som binder honom till brottet.

2 december – Domen meddelas och 29-åringen frias av Mora tingsrätt.

22 december – Åklagare Gun-Britt Ström överklagar domen till Svea hovrätt. Hon vill att 29-åringen i första hand döms till livstids fängelse och i andra hand fängelse i 16 år.

2017

22 mars – Rättegångsdatum i Svea Hovrätt planeras till september 2017.

18 september – Hovrättsförhandlingar avslutas med flera nya bevis presenterade av åklagarsidan. Den nu 30-årige mannen fortsätter neka till mordanklagelserna.

9 oktober – Hovrätten dömer mannen till 16 års fängelse för mord.

6 november – Den 30-årige mannen överklagar domen till Högsta domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Idre 2016

Mer i ämnet