Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Titta in i Anna Carin Locks trailer där hon med smink och peruker skapar Ronja och rövarna i Mattisskogen i den nya tv-serien som spelas in i skogarna kring Bjursås. Foto: Johan Lundahl

Anna Carin från Gustafs gör hår och smink i ny Ronja Rövardotter-serie

Uppdaterad
Publicerad

Från House of Gucci till Mattisskogen och smutsiga rövare. Anna Carin Lock har rest runt i ett år med teamet bakom den nya tv-serien om Ronja Rövardotter.

Hon en av världens främsta perukmakare och maskörer inom filmindustrin. Prisad med Guldbagge för filmen ”Gentlemen” och nominerad till en Oscar 2022 för sitt arbete i den internationella storfilmen ”House of Gucci”.

Nu är Anna Carin Lock från Gustafs, mellan Borlänge och Säter, åter i Dalarna, för att arbeta med den nya inspelningen av historien om Ronja Rövardotter.

– Den jag gjort som har mest smink är Borka. Han har två till två och en halv timmar i sminket. Men jag och skådespelaren, Sverrir Gudnason som spelar Borka, har jobbat mycket ihop och vi gillar att plocka fram karaktärer tillsammans, säger Anna Carin.

Målinriktad

Anna-Karin visste tidigt vad hon ville. Med siktet inställt på att arbeta med peruker, mask och smink lämnade hon Dalarna för att följa sitt kall och nu gör hon för första gången film på hemmaplan.

– Det är väldigt fina skogar här omkring, så det känns fint att vi får med det, säger Anna Carin.

Stora utmaningar

En av de stora utmaningarna för Anna Carin och hennes kollegor har varit de stora antalet rövare som ska smutsas ner, kläs på och sminkas.

Vissa dagar har hon förberett 33 karaktärer på en dag.

– Att vi varit ute nästan hela tiden har också varit en utmaning. Det har regnat och snöat men med tanke på alla kostymer med flera lager och peruker så är det nog svetten som varit värst för oss på sminket, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.