Så ska dansbanden leva kvar

Uppdaterad
Publicerad

I lördags avslutades dansbandsveckan i Malung. Då hade 82 band spelat på evenemanget, men för att de ska leva kvar krävs nu förändringar menar flera dansband:

– Att det blir mer lättilgängligt och att de som inte dansar också känner sig väldigt välkomna, Men också att det kommer nya unga arrangörer och även fler unga dansband, säger sångerskan Elisa Lindström från Elisas.

Även dansbandsexperten Thomas Deutgen menar att dansarrangörerna måste tänka nytt för att fortsätta locka en publik i framtiden.

Dalarna – Dansbandsveckan 2015

– Det finns en framtid för dansen, den kommer alltid att överleva. Men jag tror inte det kommer vara lika mycket klassiska logdanser, eller folkets hus danser, som det har varit. Ekonomin kräver lite fler besökare på många danskvällar just för att man måste försöka locka dom som inte dansar varje lördag, säger Deutgen.

Fler unga dansare

Som mest ska det ha funnits cirka 800 heltidsarbetenade dansband i Sverige, i dag är de runt 50 stycken. Men Andreas Olsson, sångare i Sannex, känner sig hoppfull inför framtiden.

– Jag tror ändå att det kommer finnas kvar för det är så mycket ungdomar som är ute nu. Det finns band som spelar för fyra generationer och det är nästan som midsommar, det är en del saker som man vill att ens barn ska ha sett.

Det är flera band som upplever att det är allt fler unga som besöker deras spelningar, något som är väldigt viktigt för framtiden. 

– Det är inte det här gamla ”håll i gånget”, utan det kan vara fränt och lite mer ungdomligt, berättar Emelie Eriksson från Tranås som besöker Dansbandsvekan.

Cecilia Andersson från Örebro spår en väldigt ljus framtid för dansbanden i Sverige.

– Jag tror det är på framfart, det kommer lösa sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Dansbandsveckan 2015

Mer i ämnet