Snabb hjälp hos privata psykologer – men sparkrav sätter stopp

Uppdaterad
Publicerad

Långa väntetider och brist på personal – så ser det ut på flera håll inom psykiatrin i Dalarna. Samtidigt står privata mottagningar redo att ta emot patienter med en veckas varsel.

Tidigare har man som patient inom psykiatrin i Dalarna kunnat få samtal eller behandling hos privata psykologer eller vård hos en privat specialistmottagning. Det enda kravet har varit att mottagningen har haft avtal med Landstinget Dalarna.

Som en del av landstingets sparkrav begränsas nu detta. Istället för att skicka patienter till privata vårdgivare ska vården lösas inom Landstingets egna regi.

SVT Nyheterna Dalarna granskar psykiatrin

Något som har fått konsekvenser för slutenvården, som får ta emot fler patienter.

– Patienterna försvinner ju inte för att vi slutar köpa tjänster, utan de hamnar ofta här inom slutenvården för det är ju de svåra patienterna vi har köpt tjänster till, säger Mats Carlsson som är verksamhetschef för den psykiatriska slutenvården inom landstinget.

Han konstaterar att det ökade patienttrycket har lett till ett större personalbehov inom landstingets psykiatri.

Färre patienter

I vår granskning av psykiatrin har vi kontaktat de privata psykologer och specialistkliniker som har landstingsavtal och som tidigare tagit emot patienter från landstinget.

De flesta av dessa uppger att flödet av patienter från Landstinget Dalarna minskat eller helt stannat av.

Tore Sjöberg är en av de psykologer som har avtal med landstinget men nu märker av sparpaketets effekter.

– Jag har märkt en minskning av patientflödet, säger han.

SVT Nyheter Dalarna har tidigare berättat om väntetider på upp emot två år för behandling inom Landstinget Dalarnas psykiatriverksamheter. 

Kort väntetid

Samtidigt berättar de privata psykologer och specialistkliniker som vi kontaktat att de har plats att ta emot nya patienter med mindre än en veckas väntetid.

– Jag tycker det är dåligt att befolkningen inte får den hjälp som de kan få. De blir drabbade, säger Tore Sjöberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheterna Dalarna granskar psykiatrin

Mer i ämnet