Moderaterna Mikael Rosén, Christer Carlsson och Ulf Berg tar lite frisk faluluft i pausen på landstingsfullmäktige. Foto: Bengterik Busk/SVT

Snart kan Svealands län bli verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Idag, tisdag, ska de 83 ledamöterna i landstingsfullmäktige yttra sig om förslaget att Dalarna ska bilda storregion med fem andra län.

Förslaget från landstingsstyrelsen är att man ska säga ja, men beslutet där var inte enigt. Det togs med tio röster mot fem. Det var Moderaterna, Sverigedemokraterna och Sjukvårdspartiet som röstade emot.

Kritiska röster

Den sjätte oktober ska remissvaren om förslaget till storregioner vara inlämnade till regeringen och nu hörs allt fler kritiska röster.

Dalarna – Storregioner

En del kritiker vill att frågan avgörs i en folkomröstning och andra vill att man väntar med beslutet till efter valet så att storregionfrågan får bli en valfråga.

Svealands län

Ansvarig minister är civilminister Ardalan Shekarabi och i den här intervjun säger han bland annat att det inte är aktuellt med en nationell folkomröstning och han tillbakavisar också anklagelserna om att beslutet hastas fram.

– Vi har i omgångar utrett den här frågan sedan 1967, säger han bland annat i intervjun.

Stor-Norrland

I Jämtland och Härjedalen pågår en namninsamling för att få till stånd en folkomröstning om storreigionsutredningen. Enligt förslaget ska Jämtlands län bilda ett Stor-Norrland tillsammans med Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland. Det länet skulle få en yta som är större än halva Sverige.

För Dalarnas del innebär förslaget att man tillsammans med Gävleborg, Örebro län, Uppsala län, Västmanland och Södermanland bildar Svealands län.

Sjukvården ska samordnas

Tanken är att länsstyrelserna slås ihop 1 januari 2018 och landstingen 1 januari 2019. Att man väntar lite med landstingen beror på att det nya storlandstinget ska – precis som idag – styras av ett landstingsfullmäktige som ska utses vid valet i september 2018.

Ett av syftena är att sjukvården ska samordnas och bli bättre, enligt utredarna.

Riksdagen väntas fatta sitt beslut i juni nästa år.

Följ SVT Nyheter Dalarnas direktrapportering från mötet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Storregioner

Mer i ämnet