Förhandlingarna om nya storregioner har havererat

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna om nya storregioner har havererat efter att Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet nu hoppat av.

Som SVT Nyheter tidigare har berättat har Moderaterna redan hoppat av förhandlingarna om bildandet av nya storregioner. På torsdagen kom uppgifter om att även Centerpartiet och Kristdemokraterna gör det. För Dalarnas del innebär det att planerna på att ingå i en större Svealandsregion ser ut att falla.

– Det är jättetråkigt, särskilt med tanke på en enorm övervikt på remissvaren från Dalarna. Men samtidigt är det något som vi har haft på känn, säger landstingsrådet Gunnar Barke (S). 

Dalarna – Storregioner

”Vi har gjort vad vi kan”

– Vi har fått rapporter kontinuerligt om hur förhandlingarna har gått, så det här beskedet var väl ingen jättechock. Men vi har resonerat som så, att vi har gjort vad vi kan här i Dalarna. Nu byter vi spår i sammanhanget och går vidare med en regionbildning.

– Vi har ju parallellt jobbat för en regionbildning för Dalarnas del. Vi har ett gott samarbete med landstingen runtomkring och nu jobbar vi vidare med det, säger Gunnar Barke (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Storregioner

Mer i ämnet