Sacrédeus (KD): ”Vi köper inte grisen i säcken”

Publicerad

Kristdemokraterna menar att det behövs fler än sex nya regioner i storregionsformen, vilket dalapolitikern Birgitta Sacrédeus stöttar fullt ut.

Regeringen tillkännagav idag att man 2019 vill ta första steget i regionsfrågan och bilda de tre första storlänen, däribland Svealandsregionen där det är tänkt att Dalarna ska ingå. Samtidigt skapade Kristdemokraterna  ny spänning i storregionfrågan när man idag meddelade att Sverige bör delas in i fler än  de planerade sex nya regionerna.

– Vi köper inte grisen i säcken och det tycker jag är bra, säger Sacrédeus (KD) som är oppositionsråd i landstinget Dalarna då det idag stod klart att partiet på riksnivå vill se fler regioner än de sex som regeringens hittills föreslagit.

Dalarna – Storregioner

LÄS MER: Vad handlar storregioner om?

”Sätter press på staten”

Birgiitta Sacrédeus  var positiv till storregionförslaget när det debatteras i fullmäktige i september . Att det egna partiet nu vill ha fler än sex storregioner bekymrar henne inte.

– Man sätter press på staten som inte rört sig i den här frågan, säger hon. Fortfarande är det oklart var och hur  de statliga myndigheterna ska fungera i de planerade storregionerna.

Kritiserade regioner

Storregionsfrågan har mötts av en del kritik och på flera håll, bland annat i Dalarna, så pågår namninsamlingar för att tvinga fram folkomröstning på länssnivå hurvida länen verkligen ska ansluta sig till de tilltänkta regionerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Storregioner

Mer i ämnet