Varannan vill inte ha storregion

Uppdaterad
Publicerad

Mer än varannan tillfrågad i Dalarna tycker att det är ett dåligt förslag att bilda storregion Svealand. Det framgår av en opinionsundersökning som moderaterna beställt.

Enligt undersökningen tycker 52 procent av de tillfrågade i Dalarna att det är ett dåligt förslag att bilda Region Svealand. Noterbart är att det inte är fler än 202 personer som tillfrågats.

Nu kräver moderaterna att regionfrågan ska bromsas upp så att den kan bli en valfråga 2018.

Dalarna – Storregioner

– Det här en så viktig fråga att väljarna bör få pröva den i nästa val, säger Ulf Berg som är moderat oppositionsråd i Landstinget Dalarna.

– Det är viktigt att möjlighet ges för att ta ställning till vad regionen innebär och inte bara kliva in i ett svart hål som det är idag, säger Ulf Berg.

Krävs ett antal påskrifter

Opinionsundersökningen har gjorts i alla de sex län som är föreslagna att ingå i region Svealand.

Sedan en månad tillbaka driver moderaterna frågon om kravet på folkomröstning i Dalarna, men för det krävs påskrifter från minst 21.000 personer.

Går det trögt med insamlandet?

– Nej, det flyter på, säger Christer Carlsson, även han moderat oppositionsråd i Landstinget.

– Men exakt hur många namn vi fått in vet jag inte idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Storregioner

Mer i ämnet