Dalarnas studentkårs ordförande, Tom Edoff. Foto: Svt

Studentkåren: En allvarlig inskränkning

Uppdaterad
Publicerad

Dalarnas studentkår är upprörda över regeringsbeslutet om Högskolan Dalarna. – Det finns en otrolig oro, folk är ledsna, säger Tom Edoff, ordförande i Dalarnas studentkår.

Styrelsen för Dalarnas studentkår var överens. Högskolan Dalarna borde flytta all verksamhet till Falun och fokusera på ett campus istället för två. När regeringen i går beslutade att Borlänge får ha kvar högskolan var reaktionerna starka.

– I går var jag otroligt frustrerad över att regeringen vill gå in och detaljstyra högskolorna.

– Men i morse kände jag att nu ska vi göra studenternas röster hörda, det är dags att sluta vara bitter, säger Tom Edoff, ordförande i Dalarnas studentkår dagen efter regeringsbeslutet.

Studentkåren var ju för en samlokalisering, vad hade du sagt om regeringen hade beslutat att högskolan skulle flyttat till Falun istället?

– Det är inte det att de har beslutat att det inte blir någon flytt.

– Det regeringen gör är att de omyndigförklarar sin egen styrelse, säger Tom Edoff och syftar på högskolestyrelsen.

”Folk är förbannade”

Tom Edoff menar att studentkåren kommer att anpassa sig till situationen, men att folk är upprörda efter regeringsbeslutet.

– Folk är förbannande över att regeringen går in och detaljstyr på det här sättet. Det finns en otrolig oro och folk är ledsna att regeringen gör så här, säger Tom Edoff.

Enligt Tom Edoff är regerings argument till beslutet att det ska finnas en regional spridning för högskolan i Dalarna..

– Då måste vi verklien prata regional spridning. Nu är det bara spridning i södra Dalarna.

– Det är ett otroligt dåligt argument, säger han.

Skrivit brev till regeringen

Under onsdagen skrev studentkåren ett brev till regeringen med budskapet att regeringens beslut är en ”allvarlig inskränkning av Sveriges högskolors autonomitet och studententernas inflytande. ”

Läs hela brevet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.