Det var i slutet av oktober förra året som en man skadades allvarligt, i bostadsområdet Bojsenburg i Falun. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Tio års fängelse för tortyrliknande mordförsök i Falun – högg man med kniv och flaskhals

Uppdaterad
Publicerad

Tre män högg en annan man med kniv och falskhals i en bastulokal. De åtalades för mordförsök och grovt rån. Nu döms de till tio års fängelse.

Det var en natt i oktober 2022 som polisen larmades om händelsen. En man i 20-årsåldern fördes med allvarliga skador till sjukhus. Dagen efter greps en jämnårig man som senare häktades. Två veckor senare häktades ytterligare två män.

Männen åtalades för att ha försökt döda mannen i 20-årsåldern genom att hugga eller skära honom med kniv och avslagna flaskhalsar i huvud och hals, ena armen och benen.

Misstänkt mordförsök i Bojsenburg i Falun

Lämnades kraftigt blödande

Enligt rättsläkare ska hugg varit nära att träffa kroppspulsådern i halsen. Mannen lämnades i lokalen kraftigt blödande.

Mordförsöket skedde i samband med att de tvingade mannen att lämna ifrån sig sin mobiltelefon och kontokort. De använde sedan kortet till köp för runt 1 000 kronor.

Nu har alltså domen fallit i Falu tingsrätt. Samtliga döms till tio års fängelse för försök till mord och grovt rån. De ska också betala skadestånd till den målsägande på 190 000 kronor. En av männen ska också utvisas efter avtjänat fängelsestraff, och förbjuds att återvända.

Uppdatering 230713: Domen överklagades till hovrätten, som gör samma bedömning som tingsrätten förutom när det gäller skadeståndet, som i hovrättsdomen höjs till 230 000 kronor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det avspärrade området i Bojsenburg. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mordförsök i Bojsenburg i Falun

Mer i ämnet