Så här såg det ut när den tidigare bron monterades ned efter lastbilskollisionen. Foto: Elina Mattson, Arkivbild, SVT

Två år senare – nu kan en ny gångbro sättas upp över Källviksvägen

Uppdaterad
Publicerad

Till hösten är det tänkt att en ny gångbro ska moteras upp över Källviksvägen, två år efter incidenten där släpet till en lastbil orsakade så pass stora skador att bron riskerade att rasa. Om det blir en helt ny bro eller om den förra bron ska repareras är ännu inte bestämt.

Brobeskedet kommer från Falu kommun som meddelar att det nu ”börjat röra på sig” i ärendet och att det kan innebära en ny bro över Källviksvägen.

– Försäkringsbolagets besiktning och utredning har av olika orsaker dragit ut på tiden. Men nu är den utförd och vi har tagit del av den. Den innehåller två spår, ett där bron byggs om i sin helhet och ett där man går in och byter ut förstörda delar i konstruktionen, säger Nicklas Karlsson, avdelningschef trafik och mark, i ett uttalande på kommunens hemsida.

Förra bron blev påkörd

Anledningen till att den tidigare bron monterades ned var att det fanns en rasrisk. Något som orsakades av släpet till en lastbil som i oktober 2016 kolliderade med bron och knäckte en av pelarna. 

Kan vara på plats i höst

Inom de närmsta veckorna är det tänkt att ett beslut ska tas gällande om det blir en nybyggnation eller en reparation av den förra bron. Därefter följer en upphandlingsprocess. Planen är att bron ska vara på plats någon gång i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.