Gävlebon dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse för bland annat mord.

28-årig styckmordsdömd får ingen ny undersökning

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten har avslagit begäran om att Socialstyrelsens rättsliga råd ska yttra sig över den rättspsykiatriska utredningen som friskförklarade den 28-årige styckmördaren.

Den 28-årige man som dömdes i tingsrätten för mord och styckning av en 24-årig kvinna får sitt fall prövat i Hovrätten.

Under fredagen meddelade Hovrätten att man avslagit en begäran om att Socialstyrelsens rättsliga råd ska yttra sig över den rättspsykiatriska utredningen av den tilltalade i målet. Utredningen visade att mannen inte led av en allvarlig psykisk störning när brottet begicks.

Mordet på Nordost

Mannen försvarare hade begärt att Socialsstyrelsens rättsliga råd skulle överpröva den rättspsykiatriska undersökning som menar att 28-åringen inte är psykiskt sjuk.

”Ströp henne under psykos”

I tingsrätten erkände 28-åringen griftesfridsbrott, men förnekade mord. Han menade att han strypt den 24-åriga småbarnsmamman under en psykos och därmed saknar uppsåt. Åklagaren hävdade att mannen inte alls varit psykotiskt när han begick brottet. Han visste mycket väl vad han gjorde. Åklagaren menade att det rörde sig om ett ”lustmord”.

Under rättegången handlade mycket om den arm som den tilltalade 28-åringen säger sig inte ha kunnat kontrollera när han hamnat i sängen med offret hemma i lägenheten. Han kunde inte göra något när hans arm tryckte åt halsen på offret. Det menade åklagaren var en efterhandskonstruktion, något som 28-åringen hittat på för att undvika att bli dömd för mord.

– Det går inte att utesluta att han var i ett katatoniskt psykotiskt tillstånd som han själv påstår, sa 28-åringens advokat Carl Lindström till SVT Gävleborg under rättegången.

– Det är ställt utom varje rimligt tvivel att 28-åringen berövat henne livet genom att han har hållit sin arm om hennes hals och har flera gånger kunnat avbryta sin handling. Sen har han har styckat henne, sa åklagaren Ulf Back.

Både advokaten och åklagaren överklagade domen, 18 års fängelse, till Hovrätten. 28-åringen vårdas på rättspsykiatrisk klinik i Säter.

Dom i målet väntas om två veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Nordost

Mer i ämnet