Gävlebon dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse för bland annat mord.

Dom fastställd mot styckmordsdömd

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen fastställde Hovrätten för Nedre Norrland domen på 18 års fängelse för den styckmordsdömde Gävlebon.

I tingsrätten dömdes den 28-årige Gävlebon till 18 års fängelse för mord och brott mot griftefriden efter mordet på en 24-årig småbarnsmamma i september förra året.

Båda parter överklagade domen som prövades i Hovrätten för Nedre Norrland, en förhandling som inleddes i slutet av maj.

Mordet på Nordost

På onsdagsförmiddagen meddelades domen.

– Utifrån den robusta rättspsykiatriska undersökningen anser hovrätten att den tilltalade agerade medvetet och därför begick gärningen med uppsåt samt att han inte ska dömas till rättspsykiatrisk vård utan till fängelse, säger hovrättspresidenten Sten Burman som var ordförande i målet på Hovrättens hemsida.

Åklagaren begärde att påföljden skulle bestämmas till livstids fängelse och åberopade ett flertal försvårande omständigheter. Hovrätten, som endast ansett att ett par av dessa omständigheter förelegat, har på samma sätt som tingsrätten i viss mån beaktat den tilltalades konstaterade psykiska störning och bestämt påföljden 18 års fängelse för mord och brott mot griftefrid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Nordost

Mer i ämnet