Stig Dagermanpristagaren Adonis. Foto: Jurek Holzer/TT

Poeten Adonis tilldelas Dagermanpriset

Uppdaterad
Publicerad

Idag blev det klart att det är den syrisk-libanesiske poeten Adonis som blir den 21:a mottagaren av Stig Dagermanpriset.

Enligt motiveringen får han det ”för ett författarskap där lidelsen för den arabiska poesin bortom religion och politiska strömningar blottlägger diktkonstens frigörande väsen.” 

Nobelpristagare bland tidigare vinnare

Det är 21:a året i rad som priset delas ut till den eller de organisationer som i Stig Dagermans anda verkar för att värna om det fria ordets betydelse och tillgänglighet.

Bland tidigare vinnare finns bland annat nobelpristagarna i litteratur Jean-Marie Gustave Le Clézio och Elfriede Jelinek.

Prisceremoni på Laxön

Förutom äran tilldelas Adonis dessutom en prissumma på 50.000 kronor. Prisceremonin hålls den 28 maj på Laxön i Älvkarleby i närheten av Stig Dagermans barndomshem på Norrgärdet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.