Bild på pelarborrmaskin Foto: TT

Arbetsmiljöbrott gav 260.000 kr i böter

Publicerad

Metall-produkter i Edsbyn AB döms av Hudiksvalls tingsrätt att betala en företagsbot på 260.000 kr. Företaget döms som ansvarig för arbetsmiljöbrott efter att en anställd skadats vid en pelarborrmaskin 2012.

Tingsrätten anser att företaget inte gjort någon riskbedömning eller undersökt arbetsmomentet den anställde utförde och därmed inte gjort tillräckligt för att förhindra olyckan.

Förlorade ett finger

Den anställde kvinnan skadade två fingrar och förlorade ett när hon skulle flytta på en slang i anslutning till pelarborrmaskinen. Hennes handske fastnade i den roterande maskinen som inte hade det avskärmningsskydd som borde ha funnits där.

Fyra års handläggning

Tingsrätten, liksom åklagaren, anser att brottet skulle gett företaget en bot på 300.000 kr, men eftersom handläggningstiden vid tingsrätten varit så lång kompenseras Metall-produkter i Edsbyn AB genom att 40.000 kr dras bort och ska därmed betala 260.000 kr till staten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.