Upphittarna föreslog att kaninungen ska få heta E16 efter sina resor på den vägen. Foto: SVT

Äventyrssugen kanin hemma efter osannolik resa

Uppdaterad
Publicerad

Numera går den under namnet E16 – ett lämpligt namn på en numera ovanligt resvan kaninunge.

För omkring en vecka sedan verkar nyfikenheten ha växt sig extra stor för en av mamma Morrans sex veckor gamla kaninungar. Så den klättrade helt enkelt över stängslet från kaninburen hemma i Storvik och gav sig iväg på en rejäl turné.

På något sätt lyckades den försigkomna kaninen klättra in under familjens bil och när husse skulle åka iväg till Sandviken hade han ingen aning om att han hade en liftare med sig i bilens motorutrymme – en fripassagerare som på så sätt tog sig 1,5 mil längs E16 österut.

TV: Se hela reportaget om den reslystna kaninungen

Så småningom fick ägarna klart för sig att kaninen faktiskt befann sig någonstans vid sjukhusparkeringen i Sandviken.

–  Vi var där och letade i ösregn och hade med mamman för att locka fram den men vi hittade henne inte, berättar Elisabeth Berger.

Under tiden avslutade ambulanssjuksköterskan Frida Jonsson sitt arbetspass på Sandvikens sjukhus. När hon kom ut på parkeringen för att åka hem till Falun såg hon en liten figur vid sin bil.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

– När jag la in mina väskor i bilen och skulle åka hem så hoppade den in under min bil. Jag hittade en lång pinne med litet löv i ena änden som jag försökte ruska bort den med och till slut var den borta. Så då satte jag mig i bilen och åkte hemöver till Falun.

Efterlyst i sociala medier

Vid det här laget var kaninen också efterlyst på sociala medier. Frida Jonsson som har tagit bilder på den lilla rymlingen som hon tror befinner sig i Sandviken, råkade få reda på det och meddelar ägarna. Hoppet om att hitta kaninen blir allt mindre. Men då har ingen förstås räknat med att den ressugne kaninen varit fripassagerare ytterligare en gång, nu de omkring sju milen från Sandviken till Falun.

– Dagen efter när vi kikade ut genom fönstret så såg vi att den skuttade omkring runt vår bil, berättar Frida Jonsson.

Döps efter vägen

Till sist, efter ytterligare en tur längs E16 men nu under ordnade former, kunde kaninen återförenas med resten av familjen.

– Kaninen hade ju inget namn men de som hittade kaninen föreslog E16. Så så får det nog bli, säger Elisabeth Berger med ett skratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.