Begär 102.000 i skadestånd för bockbränningen

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren har nu väckt åtal och kommer lägga fram dna-bevis och vittnesuppgifter mot den misstänkte bockbrännaren, en man i 20-årsåldern som är tidigare dömd.

I dag fredag väcks åtal mot den 20-åring från Sandviken som, trots utökad bevakning, misstänks ha satt eld på Gävlebocken 27 november. Den 50-årsfirande bocken hann bara stå några timmar efter invigningen.

Brottsrubriceringen är grov skadegörelse, och Gävle kommun yrkar på en ersättning på knappt 102.000 kronor för skadan. Åklagaren menar att brottet ska bedömas som grovt eftersom Gävlebocken har både stor kulturell och ekonomisk betydelse.

Gävlebocken

”Intäktsbortfall”

Gävles kommunikationschef Johan Adolfsson tycker att skadan är lågt värderad.

– Skadeståndet står inte alls i proportion till det verkliga värdet för bockbranden. Bocken betyder fantastiskt mycket för Gävle, och ökar i betydelse för vårt näringsliv. Tyvärr kan kommunen kan inte begära ett miljonskadestånd för det intäktsbortfall som handel- och besöksnäring går miste om, säger han i ett pressmeddelande.

Tappad mössa viktig

Åklagare Lars Göransson stöder sig på dna-bevis från den upphittade mössan och vittnesuppgifter som bland annat säger att den som tappat mössan är samma person som tände på bocken. Förra året dömde tingsrätten den 26-årige man som då brände ner bocken till villkorlig dom, dagsböter och att betala 80 256 kronor i skadestånd till kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet