Förvaltningshuset har utrymts. Foto: Marcus Melin

Man tände eld på kommunhus

Uppdaterad
Publicerad

En man klev vid lunchtid på onsdagen in i receptionen i Ljusdals kommunhus och startade en brand. Branden släcktes snabbt, men två personer misstänktes ha fått skador orsakade av brandrök.

Larmet inkom strax innan klockan 11. Räddningstjänst, polis och ambulans skickades till platsen.

Enligt polisen så startade branden då en man gick in i receptionen i kommunhuset och hällde ut brännbar vätska. Mannen tände sedan på och lämnade lokalen. Mannen, som är i 40-årsåldern och skriven i Västernorrland, kunde gripas utanför byggnaden. Detta efter att rådiga vittnen följt efter mannen när han lämnade kommunhuset och sedan kunde visa polisen var han befann sig.

Misstänks för anlagda bränder i Ljusdal

– Tack vare det kunde mannen snabbt gripas, säger polisens presstalesman Mikael Hedström, till SVT Nyheter Gävleborg.

Vilket motiv mannen haft är oklart.

– Det finns inget tidigare hot vad jag vet, säger Mikael Hedström.

Fick fly och larma

Enligt helahalsingland.se så startades branden efter att någon kastat ett brinnande föremål på personal, som också uppges vara oskadd.

– Det är inget jag känner till, det är inga uppgifter jag har fått ännu i alla fall, säger Mikael Hedström som uppger att polisen är på plats och hör vittnen.

Kommunens informationschef, Pär Jonsson, bekräftar dock att det finns uppgifter som säger att något ska ha kastats, mot eller omkring receptionen, och att det sedan började brinna.

– Personen som jobbade i receptionen fick fly och larma, säger Pär Jonsson till SVT.

Två personer misstänktes ha fått rökskador. De undersöktes av ambulanspersonal på plats, men behövde inte föras till sukhus för vård.

Förvaltningshuset utrymt

Branden kunde snabbt släckas av räddningstjänst men rökutvecklingen har gjort att hela förvaltningshuset är utrymt, där det enligt Pär Jonsson arbetar åtminstone 200 personer.

– Alla är arbetsbefriade fram till klockan 15 då vi ska återsamlas och se om vi kan återgå till arbete, säger han.

Endast entréplanet i det fem våningar höga förvaltningshuset är olåst för besökare. Där finns också bibliotek, andra myndigheter och ett matstället.

– Det är fruktansvärt. Även om våningsplanen är låsta så är receptionen oskyddad. Vi måste utreda det här, säger Pär Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänks för anlagda bränder i Ljusdal

Mer i ämnet