Förutom att entrén brandskadades behövde 40 000 böcker i biblioteket saneras. Bibliotekschef Birgitta Sandqvist-Andersson är glad över att åter kunna ta emot besökare på ett bra sätt. Foto: SVT

Kommunhuset återinvigs efter brandattentatet

Uppdaterad
Publicerad

Nästan två år efter det förödande brandattentatet är nu kommunhuset i Ljusdal färdigt för återinflyttning. Med det har kostat en hel del pengar.

– Entréplanet har verkligen blivit ljusare, modernare och bättre disponerat, konstaterar Anders Berg, fastighetschef på Ljusdals kommun.

Det var i slutet av september 2015 som en 38-årig man klev in i kommunhuset med en hink bensin. Han gick fram till receptionen, tände på hinken och sparkade ut den brinnande vätskan. Brand och rökskadorna blev omfattande i entréplanet och våningen ovanför.

Misstänks för anlagda bränder i Ljusdal

– Kostnaderna stannar någonstans mellan 22 och 23 miljoner. Hur det ska fördelas mellan kommunen och föräkringsbolaget, det förhandlar vi om fortfarande, säger Anders Berg.

Värst drabbades biblioteket där 40 000 böcker rökskadades.  Det här har varit en traumatisk upplevelse för de anställda och låntagarna.

– Vi har under de här två åren haft ständigt munskydd, öronproppar, ständigt nya rutiner och en slags krigsledning. Så det här kommer att bli jätteskönt för både oss anställda och våra låntagare, säger Birgitta Sandqvist-Andersson, bibliotekschef.

Biblioteket kommer inte att vara helt färdigt till öppningen den 28 augusti.

– Det kommer att saknas datorer och en del möbler, säger Birgitta Sandqvist-Andersson.

Hela kommunhuset återinvigs den 28 augusti. Under hela den veckan kommer det att genomföras olika aktiviteter i huset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänks för anlagda bränder i Ljusdal

Mer i ämnet