På fem övervakningsfilmer syns 38-åringen på olika platser i Ljusdal innan branden. Foto: ur förundersökningen

Övervakningsbilder visar timmarna innan attentatet

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen höll åklagaren slutpläderingar gällande brandattentatet mot Ljusdals kommunhus den sista september i år. Den misstänkte 38-åringen, har fortsatt att neka, men nu kan SVT visa flera övervakningsfilmer där mannen misstänks förbereda för brandattentatet.

Den 38- årige mannen har sagt i förhör att han har fått diagnosen schizofreni och att han tagit droger och druckit alkohol på branddagen. Därför säger han att han inte minns något om hur branden uppstått. Han säger att han kom till Ljusdal först vid halvelvatiden. Men polisutredarna har lyckats få fram inte mindre än fem övervakningsfilmer som motsäger den tidpunkten.

– Sådana här filmer i regel sparas väldigt, väldigt kort tid och polisen har sprungit för att hinna få in material. Men vi via de här filmerna bevisa att mannen var i Ljusdal redan halvnio på morgonen, säger åklagaren Kjell Lindqvist.

Misstänks för anlagda bränder i Ljusdal

Vin i hinken enligt 38-åringen

38-åringen förnekar inte att det är han som syns på filmerna. Den första filmen visar mannen vid en bankomat, där en släkting tar ut pengar åt honom. Senares syns han på en övervakningsfilm på resecentrum i Ljusdal. Därefter dyker han upp kort i bild på en bensinmack, där han misstänks ha köpt hinken och bensinen som användes vid attentatet.

Senare syns han också på en matvaruaffär där han handlar strösocker. Enligt förundersökningen har mannen redan en månad innan branden gjort sökningar på sin dator där kombinationen ”brand” och ”socker” använts.

På den sista övervakningsfilmen syns 38-åringen på ytterligare en bankomatfilm, nu går han förbi och åklagaren menar att hinken nu är tung, att en tydlig vätskenivå syns i hinken. Men 38-åringen själv har en annan förklaring till vätskenivån i hinken och sockret.

– Han har druckit vin med några kompisar och de har haft vinet i hinken, sedan har de tillsatt sockret som en förstärkare, säger försvarsadvokaten Lars Lundkvist.

Sökte hjälp hos psykiatrin

38-åringen har enligt förhör med anhöriga släppts ut från en behandling bara sex dagar innan branden. Då ska han ha varit upprörd över att ha tagits i från sin medicin.

Mannen har då sökt hjälp på psykiatrin i Sundsvall, eftersom han är skriven i Timrå kommun. Men mannen ska då ha nekats direkt hjälp. För att få hjälp blev han tillsagd att han först måste skicka in en fullmakt där han godkänner att psykiatrin i Sundsvall får hämta ut hans journaler från psykiatrin i Söderhamn. Den fullmakten hann aldrig undertecknas.

Flera vittnen uppger också att de sett mannen med hinken och hur han suttit med hinken vid receptionen i kommunhuset, precis innan branden startade. Att han betedde sig underligt. Under rättegången har 38-åringen också fnissat upprepade gånger när vittnen berättat om sin rädsla vid branden.

– Han har varit lite märkligt glad, säger åklagare Kjell Lindqvist.

Gamla tingsrätten kan ha varit målet

Åklagarens teori är också att mannen inte alls hade tänkt att brandattentatet skulle ske mot Ljusdals kommunhus ursprungligen. 38-åringen dömdes för femton år sedan i Ljusdals tingsrätt och han har setts innan branden när han ställde ner sin väska på gräsmattan utanför tingsrätten, att han sedan gått in med sin hink men sedan vänt när han mött en kvinna i korridoren.

– Min teori är att det var Ljusdals tingsrätt som var målet, vi har också sett på sökningar han gjort på mobilen att han sökt på Ljusdals tingsrätt strax innan branden, säger åklagare Kjell Lindqvist.

Förhandlingarna gällande mordbranden är nu avslutade, men två dagar återstår för 38 åringen i tingsrätten. De två dagarna kommer att ägnas åt andra åtalspunkter. Som en mindre brand vid en bensinpump i Järvsö i somras och två fall av olaga hot mot två tjänstemän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänks för anlagda bränder i Ljusdal

Mer i ämnet