Explosion och brand i industribyggnad i Gävle. Foto: Roger Nilsson/SVT

Brandplatsen bevakas dygnet runt

Uppdaterad
Publicerad

Branden på ett industriområde i Gävle har härjat sedan i torsdags, men ännu har inte räddningstjänsten kunnat släcka elden. Anledningen är att man riskerar dricksvattnet om man släcker på traditionellt sätt.

Under torsdagskvällen inträffade en kraftig explosion på industriområdet Näringen i Gävle. Explosionen ägde rum i en industribyggnad fylld med brandfarliga varor, bland annat gasflaskor. Branden spred sig snabbt och ledde till ytterligare explosioner.

Under hela fredagen var området avspärrat och även under lördagen meddelar räddningstjänsten att man inte kommer att lyfta avspärrningarna. Två personer från räddningstjänsten bevakar brandplatsen dygnet runt eftersom det inte går att vattenbegjuta området.

Brand på industriområde i Gävle

– Vi kan inte gå in och släcka eftersom brandområdet ligger i anslutning till en vattentäkt, och vi riskerar folks dricksvatten om vi gör det, säger Daniel Holmström, inre befäl räddningstjänsten.

Också tågtrafiken drabbades eftersom branden hotade att förstöra kontaktledningar. Tågtrafiken var avstängd under torsdagskvällen, men den släpptes sedan på under natten mot fredagen. Räddningstjänsten ställde också upp ett 175 meter långt tåg som skyddsbarriär mot brandområdet.

Lugn natt

Natten mot lördagen har det varit lugnt på brandplatsen.

– Det har inte varit några fler explosioner, säger Daniel Holmström.

Under lördagseftermiddagen kommer räddningstjänsten att göra en ny bedömning om det finns anledning att lyfta avspärrningarna. Det finns ännu ingen information om hur branden startade.

– När vi släpper på avspärrningarna kommer polisen att kunna gå in och göra sin undersökning, innan dess kan vi inte svara på vad som orsakat branden, säger Daniel Holmström, inre befäl räddningstjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand på industriområde i Gävle

Mer i ämnet