Foto: Gästrike räddningstjänst

Fortfarande avspärrat runt brandplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att situationen var under kontroll på fredagen så råder fortfarande risk för nya explosioner.

Det är oklart vad som orsakade den kraftiga branden på industriområdetNäringen i Gävle under torsdagskvällen. Polisen har ännu intekunnat göra en teknisk undersökning då det fortfarande finns riskför fler explosioner.

– Som vi bedömer finns en risk så därförbehåller vi avspärrningarna minst till söndagsmorgon, säger RobertStrid, räddningschef på Gästrike räddningstjänst.

Brand på industriområde i Gävle

Man räknar med att hålla brandplatsen under uppsikt under helgen och tågtrafiken rullar på ett av de två spåren intill industrilokalen.

Säkerhetsbarriär

På fredagen höll Gästrike räddningstjänst en presskonferens för att informera om läget. Området runt byggnaden kommer att vara avspärrat åtminstone till söndag morgon, då man tar ett nytt beslut utifrån lägesbedömningen då.

Man har ställt upp ett 175 meter långt tågset som en skyddsbarriär på den intilliggande järnvägen. Det beräknas stå kvar till tidigt på måndag morgon.

Förundersökning

Den eldhärjade byggnaden är ett av fem garage i en länga. I fastigheten fanns ett antal bilar som skadades i branden och det ska också ha funnits ett kilo dynamit. Det är för tidigt att säga vad som låg bakom den initiala explosionen.

–Det kan vara tryckkärl med svetsgas och det kan också bero på ettoljefat som fanns i byggnaden, säger räddningschef Robert Strid.

Polisen har nu inlett en förundersökning gällande mordbrandalternativt allmänfarlig vårdslöshet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand på industriområde i Gävle

Mer i ämnet