Explosion och brand i industribyggnad i Gävle. Foto: Roger Nilsson

Räddningstjänsten: ”Branden under kontroll”

Uppdaterad
Publicerad

Branden i Gävle är under kontroll efter explosionerna i en industrifastighet på torsdagskvällen. Men fortfarande finns risk för nya explosioner och tågtrafiken genom staden påverkas.

Enligt uppgifter till SOS alarm så ska det ha inträffat en explosion vid 20.14 på industriområdet Näringen i Gävle. Explosionen var så kraftig att ytterdörren på byggnaden slogs upp. Den mörka rökpelaren var synlig på långt håll.

Vid klockan 23 smällde det igen.

Brand på industriområde i Gävle

– Explosionen blev så kraftig att taket rasade ner och det blev ett ordentligt rökmoln, säger Jens Walldorf, inre befäl vid Gästrike räddningstjänst.

– Efter den sista explosionen avtog branden ganska snabbt och den är nu under kontroll, men vi stannar ett tag till, säger Jens Walldorf.

Uppmanades stanna inomhus

Kraftigt svart rök vällde ut från byggnaden i industriområdet Näringen och boende i området uppmanades att stanna inomhus. En gata evakuerades och ytterligare gator spärrades av. Som mest var fem stationer på platsen för att bekämpa branden.

Enligt polisen i Gävleborg fanns det vid 02.30 på fredagsmorgonen fortfarande en explosionsrisk från flaskor med bland annat svetsgas i byggnaden och området är avspärrat.

Tågen stoppade

Trafikverket meddelade till en början att all tågtrafik till och från Gävle central stod helt stilla på grund av den kraftiga rökutvecklingen. Resande mellan Sundsvall-Stockholm, Gävle-Borlänge och Gävle-Ljusdal drabbades. Även godstrafiken leddes om från tågspåren.

Tågtrafiken kunde återupptas vid ett-tiden på natten, enligt Trafikverket.

Orsaken okänd

– Det är klart jag blev rädd när det smällde, säger Pethra Pegel som befanns sig i garaget intill och som larmade brandkåren.

I nuläget finns det inga uppgifter om skadade, och inte heller vad som kan ha orsakat explosionen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand på industriområde i Gävle

Mer i ämnet