Som del i bevisningen finns bilder från kameran, samt beslag av nougatkräm. Foto: Polisens förundersökning

Lockade björn med nougat – döms för jaktbrott

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan björnjakten la den 35-åriga mannen ut fiskrester, havre, älgben och nougatkräm på strategiska ställen för att locka till sig björn som han hade tänkte skjuta. Idag dömdes mannen för brott mot jaktlagen och brott mot kameraövervakningslagen av Hudiksvalls tingsrätt.

Rätten menar att tidpunkten för när han lagt dit åtlarna, att det funnits kameror vid åtlarna, att 35-åringen döpt den mapp han sparat bilderna i till ”björnjakt” och att han visat bilderna för de han skulle jaga björn med har bevisat att det var för att kunna bedriva björnjakt som han lagt ut åtlarna. Gärningen bedöms som förberedelse till brott mot jaktlagen av normalgraden, vilket dock inte är straffbart. Däremot straffas han för brott mot jaktlagen i och med att han har lockat vilt från annans jaktområde, vilket är olagligt om det sker i syfte att skjuta eller fånga djuret på sin egen mark.

Det var efter anonyma tips som polisen hittade åtelplatserna på 35-åringens jaktmarker i Hälsingland förra året. Ingen av de funna åtlarna hade anmälts till Länsstyrelsen. Den nu dömda mannen har erkänt att han har monterat upp de otillåtna kamerorna, men säger att det var för att ha koll på vilket viltbestånd som fanns i området och inte för att kunna skjuta björnarna.

Under rättegången hävdade han att han lagt ut mat i skogen med viltvårdande syfte. Men tingsrätten tror inte på hans förklaringar. Han döms till drygt 40 000 kr i dagsböter och ska stå för sina egna advokatkostnader på drygt 30 000 kr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.