Elin Pettersson och Johan Unenge har tillsammans gjort serien om ”luddmonstret”. Foto: SVT

Elin, 10 år vann serietävlingen

Publicerad

Tioåriga Elin Pettersson på Gefle Montessoriskola blev årets vinnare av tävlingen Barnens Biblioteks serietävling. Hon tog hem första priset med sin berättelse om ”luddmonstret”.

–Jag är jätteglad, säger Elin Pettersson.

Som förstapristagare fick Elin sin historia gestaltad av serietecknaren Johan Unenge som bland annat gjort böckerna om Eva och Adam och Livet enligt Rosa.

–Det fanns mycket att hämta ur Elins berättelse så det var svårt att välja vad som skulle få plats i några få rutor. Jag skulle gärna teckna fler serier av henne, säger Johan Unenge.

–Luddmonstret bor i en röd bok på biblioteket och om någon lånar den boken då kan inte luddmonstret fortsätta leva, berättar Elin Pettersson.

”Det var coolt”

På onsdagens första lektion för dagen besökte Johan Unenge hela Elins klass och lärde ut sina proffsknep i serietecknande. Många av eleverna kände till hans böcker och nog fanns det några blivande serietecknare där i klassrummet. Lisa Ståhl till exempel:

–Jag brukar behöva sudda mycket mer när jag ritar serier. När Johan målade blev det bra direkt. Det var coolt, säger hon efter mötet med idolen.

Deltar på bokmässan

Elin Petterssons vinst är att ta emot priser på bokmässan i Göteborg den 28 september samt att få sin serie publicerad i kommande nummer av Bamse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.