”Er strategi är för passiv”

Uppdaterad
Publicerad

Aktionsgruppen för Fikru Marus Rättvisa har nu skickat ett brev till utrikesministern Margot Wallström (S). De tycker att Sverige har varit för passiva i den rättsprocess som hjärtläkaren Fikru Maru fått utstå.

Det är med anledning av Sveriges inträde i FN:s säkerhetsråd som aktionsgruppen Fikru Marus Rättvisa nu vädjar att utrikesminister Margot Wallström (S) och statsminister Stefan Lövfen (S) tar ett krafttag mot det Etiopiska rättsväsendet.

Väntat på dom i över ett år

Hudiksvallsläkaren Fikru Maru satt häktad i sex månader utan att få någon förklaring till varför och det tog nästan två år innan han fick möjlighet att bemöta det han anklagades för i en rättegång.

Fikru Maru

Under den perioden fördes han till rättsalen ett 40-tal gånger för att bara få ett besked om att det skulle skjutas upp. Nu har han väntat i över ett år på att få en dom.

En tydlig kränkning kräver en tydlig markering

Aktionsgruppen menar att ett besök av utrikesministern och statsministern hos Fikru Maru i fängelset skulle vara en tydlig markering och göra skillnad. Så här skriver de bland annat i sitt brev till utrikesministern.

”Margot Wallström – drygt tre år i häkte under mycket svåra omständigheter – är en tydlig kränkning mot mänskliga rättigheter. Sverige har de senaste dagarna fått en stor och vid arena att förespråka arbete med mänskliga rättigheter. Det är förstås då helt oacceptabelt om denna vision inte kommer till konkret uttryck i t.ex fallet Fikru Maru.”

Och brevet fortsätter.

”Den strategi som Sverige genom UD och svenska ambassaden i Addis Abeba hittills har följt, kan vi konstatera har varit för passiv. Nästa datum som satts ut för Fikru Maru är den 20 juli.

Vi är många både i Sverige och Etiopien som är upprörda över Fikru Marus öde och som nu förväntar oss en ny strategi från Sverige som innebär att en ordentlig markering sker mot myndigheter/rättsväsende i Etiopien där det klargörs att mänskliga rättigheter också är Fikru Marus rättigheter.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet