Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cathrine Holgersson, vd på bostadsbolaget Gavlegårdarna, berättar om bostadskön i Gävle kommun. Foto: SVT

Unga dominerar bostadskön i Gävle – balkong viktigast

Publicerad

Viktigt med balkong och fler unga som söker boende än som bor i kommunen – det är några av slutsatserna som det allmänna hyresbolaget i Gävle kommun drar när de nyligen genomfört en analys av de som står i bostadskön.

– Vi har fått in nästan 10 000 svar, vilket är mer än när vi tidigare genomfört liknande undersökningar, säger Cathrine Holgersson, vd för Gavlegårdarna.

Analysen har genomförts för att få en bättre kunskap om vilka som står i bostadskön och vad de söker för något i sitt boende.

Minskat antal intresseanmälningar

Sedan 2015 har antalet intresseanmälningar minskat med 70 procent på hela beståndet. Samtidigt ser de en större andel unga som ställer sig i bostadskön. I gruppen 20 till 29-åringar överstiger de som står i bostadskön antalet som bor i kommunen.

– Vi ser även att det är många 16-åringar som ställt sig i kön sedan vi sänkte åldersgränsen från 18 år, säger Cathrine Holgersson.

Viktigast: Balkong och hyra

Undersökningen visar även att balkong är det viktigaste vid flytt.

– Vi kände att det var svårare att hyra ut en lägenhet utan balkong men att det var viktigt för alla åldersgrupper, det stack ut lite grann, säger hon.

I snitt ville även samtliga åldersgrupper lägga ungefär en tredjedel av inkomsten på hyran, något som enligt Cathrine Holgersson ser likadant ut över hela landet.

– Vi har ungefär 14 500 lägenheter i kommunen och av dem har ungefär hälften en hyra på under 6 500 kronor. Tittar vi på snittinkomsten i kommunen, som är på runt 29 000 kronor, så ligger vi ganska bra till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.