Den misstänkte förs in till häktningsförhandling omi dubbelmordet i Hudiksvall. Foto: SVT

Förhandling bakom stängda dörrar

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort pressuppbåd mötte den 20-årige man som misstänks för dubbelmordet i Råbo, Hudiksvall, förra veckan. Han häktades, och skall också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

20-åringen har sedan han greps hållits i förvar i arresten i Sandviken, och klockan 14 på tisdagen inleddes häktningsförhandlingen. Åklagare Christer Sammens har begärt honom häktad på sannolika skäl misstänkt för två mord som skedde kvällen 22 december.

Han har också begärt att få ålägga 20-åringen med restriktioner, vilket till exempel kan betyda att han inte får ta emot besök eller samtal, inte får läsa tidningar eller träffa andra på häktet.

Dubbelmord i Hudiksvall

Gömd under filt

Mannen anlände till tingsrätten i en av kriminalvårdens transportbilar och var nästan helt täckt av en brandgul filt när han fördes in i tingshuset av vaktpersonal.

Ett stort pressuppbåd väntade vid tingsrätten, men själva förhandlingen skedde bakom stängda dörrar av sekretess- och utredningstekniska skäl. SVT:s reporter på plats, Cissi Eriksson Granér berättade att mannen har en bandagerad och eventuellt gipsad högerhand.

– Han såg lite skärrad ut i blicken, lite stressad. Annars var han koncentrerad, berättar hon.

Ska psykundersökas

20-åringen själv förnekar alla brott, och hävdar att han skadats då han själv blivit överfallen.

Strax innan 15-tiden stod det klart att mannen häktas enligt åklagarens begäran, på sannolika skäl misstänkt för mord. Han skall också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

”Vittnen pekar ut honom”

Åklagare Christer Sammens:

– I och med det vi vet nu så pekar allt mot den person som nu sitter häktad. Det finns flera vittnen som varit i kontakt med honom och som pekar ut honom. Förhoppningsvis får vi det bekräftat när DNA-svaren är klara.

Mannens försvarare Jan Nyman säger att han inte är förvånad över tingsrättens beslut att häkta hans klient.

Jan Nyman, advokat, är försvarare åt den mordmisstänkte mannen. Foto: SVT

– Det är bra med en psykiatrisk undersökning. Han har en historik med psykisk sjukdom, säger Jan Nyman till SVT Nyheter Gävleborg.

Jan Nyman säger att mannen är väldigt omtumlad.

– Han är ju tidigare ostraffad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmord i Hudiksvall

Mer i ämnet