Najad har nu hamnat vid Börsplan där många flera kan se henne... Foto: Anders Sundin/SVT

Vattennymfen på plats: ”De kommer att älska henne”

Publicerad

Efter 50 år på en skymd plats i skuggan har nu Carl Milles skulptur Najad fått en plats i solen. Efter omfattande renovering placerades den igår utanför Börshuset i centrala Gävle.

I fem decennier har den här lilla bronsskulpturen stått gömd intill en restaurang vid Slottstorget på Söder i Gävle. Knappt någon har ens noterat den. Efter att ha snyggats till och restaurerats fick den under torsdagen en ny plats vid Börsplan. Eva Asp på Konstcentrum är ansvarig för den offentliga konsten i Gävle

– Det här verket införskaffades 1967, säger Eva Asp, chef för Konstcentrum i Gävle. I samband med att Anders Diös byggde ett hus på Söder så skänkte han Najad till Gävle. Då hade den en bra plats, men sen byggdes en restaurang framför och den försvann ur stadsbilden. Här på Börsplan kommer hon att hamna mer i centrum.

Vad betyder hon för Gävle?

– Hon visar att Gävle har en lång historia som konststad.

Flytten av Najad är ett led i arbetet med Gävles stadskärna och den omdiskuterade centrumplanen. För en kostnad av fyra miljon har Börsplan rustats upp med sittplatser, trädplanteringar, en vattenspegel kring Millesskulpturen och så Najad då förstås.

– Hon är väldigt fint iordninggjord, säger Eva Asp. Den här platsen är också bra, många går förbi här som kommer från centralstationen och det rör sig mycket folk här.

Vad tror du Gävleborna kommer att tycka om henne?

– De kommer att älska henne. Och hoppas och tror jag att man kommer att vara rädd om henne. Hon tillhör ett arv som vill alla har ansvar för att förvalta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.