Arenan Gavlevallen får bara kameraövervakas tre timmar före, under och efter allsvenska matcher. Det har Förvaltningsrätten slagit fast efter Datainspektionens överklagan. Foto: TT

Gavlevallens kameraövervakning begränsas

Uppdaterad
Publicerad

Kameraövervakningen av Gavlevallen begränsas, efter Datainspektionens invändningar.

Den ett år gamla allsvenska arenan Gavlevallen fick tillstånd för kameraövervakning av Länsstyrelsen i ett beslut från april 2015. Kameraövervakningens syfte är bland annat att förebygga brott och underlätta utredning av brott på arenan.

Men Datainspektionen, DI, överklagade detta till Förvaltningsrätten i Falun, och ville begränsa tillståndet för kameraövervakning.

Länsstyrelsens tillstånd var ett mer generellt tillstånd än vad DI anser nödvändigt. Bland annat tilläts övervakning vid andra evenemang än enbart allsvenska matcher när arenan är öppen för allmänheten.

Längre tid – större intrång

Datainspektionens grundinställning är att ju längre en kameraövervakning pågår, desto större blir intrånget i den enskildes integritet.

I överklagan begärde DI att kameraövervakning bara ska tillåtas tre timmar före allsvensk fotbollsmatch, under denna match och tre timmar efter matchen.

Bara två får tillgång

Vidare yrkade DI på att endast två personer inom kommunorganisationen ska ha tillgång till inspelat material, närmare bestämt IT-samordnare/personuppgiftsombud samt anläggningschef vid Kultur- och fritidsförvaltningen. Förvaltningsrätten ger DI rätt även på denna punkt.

Kommunen hade i sin ansökan till Länsstyrelsen också angett behov att kunna kontrollera via kamera vid våldsam väderlek samt vid uppvärmning av planen, som fler skäl att kameraövervaka. Förvaltningsrätten tar inte ställning till det, mer än att konstatera att kameraövervakning tillåts även när arenan är stängd för allmänheten.

Kommunen vill också göra ett avtal med Gefle IF om att föreningens personal sköter den operativa övervakningen. Det är inget som Förvaltningsrätten tar ställning till i den aktuella domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.