Gummimattor ska förhindra självmord Foto: SVT

Gummimattor ska förhindra självmord

Uppdaterad
Publicerad

Att kliva ut på ett järnvägsspår är livsfarligt – det vet ju de flesta. Trots det gör människor det varje dag. Trafikverket har försökt komma till rätta med det här problemet under många år. På fem orter i landet kommer man nu att testa ett nytt hinder. Ett av ställena är tunneln genom Hudiksvall.

– Tunneln genom Hudiksvall är väldigt olycksdrabbad. Det är därför som vi valt att göra ett av testen här, säger Gabriella Gulliksson, utredare på Trafikverket.

Varje år omkommer omkring 100 personer som är på järnvägsspåren utan att orsak att vara där. Cirka 70 av dem är där för att begå självmord.

Gör det svårt att gå

De nya äggkartongliknande gummimattor som är mycket svåra att gå på som nu ska testats har använts med stor framgång i både Belgien och Storbritannien.

– Vi hoppas att det ska fungera lika bra som i Belgien där man sett en minskning med 98 procent med obehöriga personer på järnvägsspåren, säger Gabriella Gulliksson.

Testet kommer att pågå under tre månader och ett utvärdering ska vara klar i april nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.