David Lebuser från Tyskland bröt ryggen, nu åker han rullstols-cross, här på besök i Hudiksvall. Foto: SVT

Han testar gränser med sin rullstol

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen besökte en världsstjärna skateboardparken i Hudiksvall för att visa vad han kan göra, med en rullstol.

För åtta år sedan åkte David Lebuser, från Tyskland, ner för ett trappräcke. Han ramlade, bröt ryggen och blev förlamad. Rehabiliteringen och lära sig att ta sig fram på ett nytt sätt gjorde han på sitt eget sätt, i skateboardparken.

– Jag kom på ganska snabbt att en rullstol faktiskt är rolig och inget att oroa sig över. Den ger mig frihet att ta mig vart jag vill och det har gett mig ett mer självständigt liv.

Världsklass

Nu är han en av världens bästa rullstolsåkare i en sport som är en blandning av BMX- och skatebordåkning. Den går ut på att göra olika trix i en skatepark.

I Hudiksvall pågår just nu tillgänglighetsveckan som ska påminna om att samhället behöver vara mer inkluderande och tillgängligt för alla. Då passade kommunen på att ta hit David som tycker att sporten är den bästa på att inkludera alla.

Vem som helst kan komma

– Jag vet att rullstolsbasket anses vara det eftersom att alla kan spela det, men man behöver fortfarande en rullstol. Till skateparken kan vem som helst komma oavsett om man åker BMX, skateboard eller rullstol. Alla kan åka tillsammans och ha roligt. Det tycker jag är häftigt, säger han.

– Rullstolen är ju verktyget, det är det som gör att man kan ta sig fram och vara med. Det är inte den som är hindret. Det visar så tydligt att man kan göra nästan vad som helst i den här sporten, tycker Stina Almberg som är tillgänglighetsinventerare på Hudiksvalls kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.