Bollnäsbadet Karlslund klassificeras som ”dåligt”. Foto: Arkivbild/ Håkan Mosvold Larsen TT Nyhetsbyrån

Här är badet som får underkänt av EU

Publicerad

Karlslund i Bollnäs är ett av de EU-bad som inte klarar av de krav på vattenkvalitet som ställs enligt badvattendirektivet. Badet klassificeras som ”dåligt”.

I Sverige finns cirka 2 700 badplatser registrerade hos kommunerna och 445 av dessa är EU-bad som sedan 2012 skyltats för att informera om badvattnets kvalitet.

Nio bad underkända

Cirka 86 procent av Sveriges EU-bad, 381 av 445, klarar de kvalitetskrav som ställs enligt badvattendirektivet, skriver Havs- och vattenmyndigheten i ett pressmeddelande. Av dessa får 289 bedömningen ”utmärkt”. Men nio av EU-baden får klassificeringen ”dålig” och Karlslund i Bollnäs är ett av baden som blir underkända. Förutom dessa klassificeringar kan baden bedömas som ”bra” och ”tillfredställande”.

Nivåerna av bakterier avgör

EU-baden klassificeras utfrån rappporterade provresultat från fyra efter varandra följande år, där minst 3-4 prover ska tas per år och det man tittar på då är nivårerna av bakterierna Escherichia coli  (E. coli) och Intestinala enterokocker i badvattnet. Båda är bakterier som finns i människors och varmblodiga djurs tarmar.

– Bakterierna indikerar att vattnet kan ha blivit påverkat av en förorening som innehåller avföring. De är i sig normalt sett inte farliga men tyder på att det kan finnas andra typer av bakterier, virus eller parasiter i badvattnet som man kan bli sjuk av, säger Anneli Carlander, utredare på Folkhälsomyndigheten i pressmeddelandet.

Fakta: Nio underkända EU-bad

EU-badplatserna i Sverige som får klassificeringen ”dålig” är:

Sörvik, Kungsbacka

Björkäng, Varberg

Nickstabadet, Nynäshamn

Hälleviks strand, Sölvesborg

Hamnhusen T-bryggan, Lomma

Sibbarp Barnviken, Malmö

Hittarp, Helsingborg

Fria bad, Helsingborg

Karlslund, Bollnäs

Klassificeringen grundar sig på badvattenprover för e.coli och enterokocker under den senaste fyraårsperioden.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.