Foto: SVT

Högskolan i Gävle till årets bokmässa

Uppdaterad
Publicerad

Högskolans monter tar avstamp i Dagermancitatet ”Ordet är fritt – för den som vågar ta det. Du har vågat – därför blev det ditt!”

– Vi bestämde oss för att ha en monter eftersom temat är yttrandefrihet och det är en så angelägen fråga för oss. Yttrandefriheten är en av grundvalarna för det demokratiska samhället och också för högskolans verksamhet, säger Majvor Hallén, chef för bibliotek, kommunikation och samverkan.

I montern kommer det att hållas en rad korta forskarföredrag, detta för att sprida Högskolans forskning till en bredare publik.

Stig Dagerman

Man kommer också att presentera Dagermanseminariet som bildats 2012 för att stärka den humanistiska verksamheten genom att hålla öppna föredrag med inriktning mot demokratifrågor och yttrandefrihet.

– Jag kommer berätta om seminariet och ställa frågan ”Vad kan vi lära oss av Dagermans sätt att se på tillvaron och de 21 Dagerman-pristagarna?”, säger lektor Bengt Söderhäll och fortsätter:

– En av kärnfrågorna när vi har planerat inför bokmässan är att vi har lyft fram ett citat från Dagerman: ”Ordet är fritt – för den som vågar ta det. Du har vågat – därför blev det ditt”.

Årets bokmässa äger rum 22–25 september på Svenska Mässan i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.